• Ministr kvůli zdražení nechá prověřit marže obchodníků i výrobců, 10. března 2023

Ceny potravin v posledních týdnech nadále rostou. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula v pátek ohlásil vládní rozhodnutí, podle kterého se vytvoří meziresortní pracovní skupina, která se bude situací zabývat a případně navrhne legislativní změny.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/nekula-zemedelstvi-potrraviny-ceny.A230310_084354_ekonomika_vebe

  • Něco tady nehraje, řekl Nekula k cenám potravin, 10. března 2023

Někteří obchodníci zkoušeli, co zákazníci vydrží, uvedl v pátek k maržím ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). A jak chce vláda problematiku řešit? Neúměrným navyšováním cen potravin by se podle ministra měla zabývat meziresortní pracovní skupina. Sejít se má poprvé 21. března, kdy bude mít k dispozici čerstvá statistická data.

Autor: Klára Beranová

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-neco-tady-nehraje-rekl-nekula-k-cenam-potravin-vytasil-se-s-meziresortni-skupinou-40425458#dop_ab_variant=884941&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest216_firmy_novy_backend_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  • Američtí farmáři vyrazili do Kongresu, chtějí šetrnější hospodaření. Změny klimatu ohrožují jejich živnost, 10. března 2023

Stovky amerických farmářů se tento týden vypravily do Washingtonu, aby dali Kongresu najevo, jak jejich živnost a produkci jídla ohrožuje klimatická krize. Zemědělství zároveň patří mezi hlavní příčiny klimatických změn. Farmáři chtějí hospodařit šetrně a od zákonodárců požadují, aby jim k tomu vytvořili podmínky v zemědělském zákonu, který určuje pravidla a dotace v sektoru. Schvaluje se každých pět let a právě teď Kongres pracuje na novele.

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/americti-farmari-zakon-o-zemedelstvi-kapitol-klimaticke-zmeny_2303100716_gen

  • Česku se politika životního prostředí EU může bohatě vyplatit. Za její dodržování může získat bilion korun, 11. března 2023

Mluvčí Ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát pro EuroZprávy.cz vysvětlil význam jednotlivých politik životního prostředí pro Evropskou unii. „Obecně řečeno se evropská politika v oblasti životního prostředí opírá o zásady prevence, nápravy znečištění životního prostředí u zdroje a o zásadu ‚znečišťovatel platí‘,“ přiblížil.  

Autor: Jakub Jurek

Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/cesku-se-politika-zivotniho-prostredi-eu-muze-bohate-vyplatit-za-jeji-dodrzovani-muze-ziskat-bilion-korun.ax02o8my

  • Lečo vyjde draho i v Polsku. A ceny zeleniny v tamních obchodech dál porostou, 12. března 2023

Žluté 175 za kilo, červené za 135 a zelené za 125 korun. Ne, to nejsou ceny paprik v českých obchodech, tolik tato zelenina dnes stojí v Polsku. A podle ekonomů bude hůř.

Autor: Martin Kratochvíl

Zdroj: https://www.denik.cz/staty-eu/polsko-zelenina-leco-nakupy-obchody-zdrazovani-paprika.html

  • Vyjádření Zemědělského svazu ČR ke vzniku meziresortní pracovní skupiny, která se bude věnovat vysokým cenám potravin a jejich řešením, 13. března 2023

Ministerstvo zemědělství povede meziresortní pracovní skupinu, která se bude věnovat vysokým cenám potravin. K prvnímu jednání se sejde 21. března. Jejím cílem je zjistit, zda růst cen téměř všech základních potravin skutečně způsobily zvýšené náklady, nebo, zda jde o umělé navyšování někde v dodavatelském řetězci. Pracovní skupina bude kontrolovat dostatečné využívání dostupných nástrojů a navrhovat další podněty k řešení situace.“ (tisková zpráva Ministerstva zemědělství)

Autor: Zemědělský svaz ČR

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222119

  • Boj s drahými potravinami: Uplatníme všechny možnosti, plánuje Nekula s meziresortní skupinou, 13. března 2023

Ministerstvo zemědělství povede meziresortní skupinu, která se bude věnovat vysokým cenám potravin. Součástí budou zástupci ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, zástupce úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Novinářům to v pátek řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Uvedl, že poprvé se skupina sejde v úterý 21. března, kdy bude mít k dispozici nejnovější data Českého statistického úřadu (ČSÚ) za únor.

Autor: CNN Prima NEWS

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/nova-mezirezortni-skupina-bude-resit-vysoke-ceny-chce-bojovat-proti-nekalostem-207077

  • Prouza se ostře pustil do Nekuly: Manipuluje s daty. Nebudeme kvůli němu porušovat zákon, 13. března 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) záměrně manipuluje s daty. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Reagoval tak na slova Nekuly, že někteří obchodníci s vysokými cenami potravin zkoušeli, co zákazník vydrží. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha během vysílání obchodníkům vyčetl, že s ministerstvem dostatečně nekomunikují.

Autor: Marek Veselý

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/prouza-se-ostre-pustil-do-nekuly-manipuluje-s-daty-nebudeme-kvuli-nemu-porusovat-zakon-207137

  • Vepřové je zakleté. Šéf masokombinátu zavřel byznys a vrátil se za pult, 13. března 2023

„Neustále jsem jen počítal a bylo jasné, že to nemůže vyjít. Do toho lidé začali šetřit, a to i na kvalitním jídle,“ hodnotí konec své firmy s miliardovým obratem a pětadvacetiletou historií podnikatel Jaroslav Kubín.

Autor: Zuzana Hodková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-byznys-zachrana-podnikani-firem-veprove-je-zaklete-sef-masokombinatu-zavrel-byznys-a-vratil-se-za-pult-227591

  • Šéfka drůbežářů: Drahá vejce dorovnala evropský průměr, je to i kvůli zákazu klecového chovu, 13. března 2023

Ceny vajec byly v lednu v Evropské unii meziročně vyšší o 30 procent, uvedl v pátek Evropský statistický úřad Eurostat. Nejvyšší nárůst ze zemí unijního bloku zaznamenalo Česko, kde vejce zdražila o 85 procent. Podle pátečních údajů Českého statistického úřadu byl meziroční nárůst cen v únoru víc než 95 procent. „Cena u nás rostla z nízkého základu,“ říká předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Autor: Vladimír Kroc

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cena-vajec-zdrazovani-klecovy-chov-ceskomoravska-drubezarska-unie_2303102154_har

  • Agrofert může koupit rakouského výrobce hnojiv, napsal Reuters, 13. března 2023

Agrofert se může stát druhým největším výrobcem dusíkatých hnojiv v Evropě, podle agentury Reuters nebude Brusel blokovat spojení s rakouskou chemičkou Borealis.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-agrofert-muze-koupit-rakouskeho-vyrobce-hnojiv-napsal-reuters-227618

  • Bleskový růst cen. Vejce v Česku zdražila nejvíc v celé EU, zájem lidí o chov slepic stoupá, 13. března 2023

Vejce v Česku během roku podražila o 85 procent. Stále více lidí přemýšlí o vlastním chovu slepic. Mladé snáškové kuřice se tak leckde stávají nedostatkovým zbožím. Výrazně roste také jejich cena.

Autor: Tomáš Petržela
 
  • Nízké platy, dlouhé šichty. V amerických fastfoodech chybí personál, 13. března 2023

Pocovidová renesance se zatím nekoná, americké restaurace nabízející ikonické burgery, nebo pizzu horko těžko shánějí pracovní sílu. Podle posledního průzkumu chybí zaměstnanci ve více než polovině zavedených značek gastro průmyslu.

Autor: thee

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/americke-fastfoody-zamestnanost.A230309_155839_eko-zahranicni_thee

  • Zrušení takzvaného potravinářského průkazu Sněmovna zřejmě schválí, 13. března 2023

Lidé pracující v potravinářství už pravděpodobně nebudou potřebovat takzvaný potravinářský průkaz. Sněmovna by měla podle doporučení zdravotnického výboru schválit pozměňovací návrh skupiny koaličních a opozičních poslanců, který zákonnou úpravu průkazů zcela zruší. Návrh se v případě jeho přijetí dostane do vládní novely, která má v souladu s evropskou směrnicí zvýšit bezpečnost dodávané pitné vody. Poslanci budou o podobě předlohy hlasovat zřejmě koncem března, nebo začátkem dubna.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222124/zruseni-takzvaneho-potravinarskeho-prukazu-snemovna-zrejme-schvali

  • Spotřeba sýrů stoupá, lidé častěji kupují kvalitu i zahraniční speciality, 13. března 2023

Plátkový sýr na pečivo, grilovaný hermelín nebo parmazán nastrouhaný na těstovinách. Češi mají sýry čím dál radši a snědí jich víc než v minulosti, za rok přes 14 kilo. A nevadí jim ani připlatit si za kvalitu a vyzkoušet i nové druhy.

Autor: Anna Dvořáková

Zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/syry-spotreba-syru/

  • Exšéf státního fondu Šebestyán povede Agro-Měřín, Večeřa předává firmu dceři, 13. března 2023

Z pozice šéfa jedné z největších zemědělských skupin Agro-Měřín se stahuje Gabriel Večeřa, předává podnik své dceři Lucii. V řízení jí pomůže bývalý ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán, oznámila v pondělí skupina.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-agro-merin.A230313_101650_ekonomika_drh

  • Iniciativa: Samoobslužným výdejem obědů ve školních jídelnách by se ušetřilo, 13. března 2023

Zavedením samoobslužného výdeje obědů ve školních jídelnách by se podle iniciativy Skutečně zdravá škola ročně ušetřily tisíce tun potravin. Děti by si tak v jídelnách nabíraly jídlo podle vzorové porce, ale na talíř by si samy vzaly jen tolik jídla, kolik snědí. Podle iniciativy by se tak v jídelnách minimalizovalo zbytečné plýtvání, což by umožňovalo stravování i pro děti z nízkopříjmových rodin. ČTK to za spolek sdělil Tom Václavík.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222131/iniciativa-samoobsluznym-vydejem-obedu-ve-skolnich-jidelnach-by-se-usetrilo

  • Nekula: Ceny potravin půjdou dolů, 14. března 2023

Ceny zemědělských komodit na trzích klesají a brzy by se to mělo projevit i v cenách výrobců potravin a v obchodech. Pomůže tomu pokles cen energií a hnojiv i nastupující pěstitelská sezona, řekl Právu ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Autor: Jakub Svoboda

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/denni-tisk-ekonomika-denni-tisk-nekula-ceny-potravin-pujdou-dolu-u-zemedelcu-uz-klesaji-40425632#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=%3Ca%20href=

  • ČOI: Kontrola ceny cukru nenasvědčuje porušení zákona v kompetenci inspekce, 14. března 2023

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/coi-kontrola-ceny-cukru-nenasvedcuje-poruseni-zakona-v-kompetenci-inspekce/2338796

  • Chovaných prasat ve Zlínském kraji meziročně ubylo více než o polovinu, 14. března 2023

Chovaných prasat ve Zlínském kraji meziročně ubylo více než o polovinu. Zatímco ke konci roku 2021 jich v chovech v regionu bylo 63.167, v závěru loňského roku 27.693. Stavy prasat v kraji soustavně klesají od roku 2018. Meziročně naopak v regionu mírně vzrostly počty skotu, na konci prosince 2022 zemědělci chovali 63.025 zvířat, o rok dříve jich bylo o 358 méně. Chov skotu je v posledních letech v kraji poměrně stabilní, počty zvířat se výrazněji nemění, vyplývá z údajů, které zveřejněnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222135/chovanych-prasat-ve-zlinskem-kraji-mezirocne-ubylo-vice-nez-o-polovinu

  • Rohlík zastropoval ceny základních potravin. Zákazníkům ušetřil téměř 8 milionů korun, 14. března 2023

Rohlik.cz už v září 2022 zareagoval na dramatické zdražování potravin okamžitým zastropováním cen u základních potravin. Minimálně do Velikonoc garantuje výhodnou cenu u másla, oleje, mouky, pečiva, mléčných výrobků, vajec, šunky. Ve spotřebním zboží je to také u toaletního papíru. Přesně tímto způsobem už Rohlik.cz svým zákazníkům ušetřil 8 milionů korun, jak prozradil generální ředitel Martin Beháň redakci eXtra.cz.

Autor: Anna Čmuchálková

Zdroj: https://www.extra.cz/zpravy-rohlik-zastropoval-ceny-zakladnich-potravin-zakaznikum-usetril-temer-8-milionu-korun-c471f

  • Poslanci budou řešit ceny potravin minimálně ve výborech, 14. března 2023

K vysokým cenám potravin v tuzemských obchodech se ve Sněmovně sejde zemědělský výbor. Na dotaz ČTK to dnes potvrdil předseda výboru Michal Kučera (TOP 09). Výbor se má sejít 11. dubna. Ještě předtím, 22. března, se sejde podvýbor pro potravinářství, aby jednal o situaci v potravinářství a zemědělství. Zatímco jednání většiny sněmovních výborů je veřejné, jednání podvýborů je neveřejné, pokud se podvýbor neusnese jinak. 

Autor: ČTK

Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/poslanci-budou-resit-ceny-potravin-minimalne-ve-vyborech.wmf89x13

  • Zástupci Ruska jednají v Ženevě o dohodě o vývozu ukrajinského obilí, 14. března 2023

Zástupci Ruska a OSN včera jednali v Ženevě o prodloužení platnosti dohody, která umožňuje vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Za OSN rozhovory za zavřenými dveřmi vede šéfka Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) Rebeca Grynspanová. Agentura DPA píše, že se neočekává, že by už dnes jednání přinesla nějaké výsledky.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222138/zastupci-ruska-jednaji-v-zeneve-o-dohode-o-vyvozu-ukrajinskeho-obili

  • Tržby v maloobchodě se v lednu opět snížily, 14. března 2023

Maloobchodní tržby v Česku se letos v lednu už devátý měsíc v řadě meziročně snížily. Pokles zpomalil z prosincových revidovaných 8,1 procenta na 7,7 procenta. V úterý to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně tržby v maloobchodě mírně vzrostly, a to o 0,3 procenta.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-trzby-v-maloobchode-se-v-lednu-opet-snizily-40425755

  • Bitva o cukr rozhodnuta, řetězec dle inspekce lidi neoklamal. Opozice žádá Nekulovu hlavu, 14. března 2023

Klamou obchodníci spotřebitele ohledně cen cukru? Podnět ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) na Českou obchodní inspekci (ČOI) se neprokázal, supermarkety tak zákon neporušovaly. Opozice ministra kritizuje za to, že se mu stále nepodařilo prosadit snížení DPH u potravin, a místo toho řeší pouze cenu cukru. I proto volají po jeho odstoupení.

Autor: Jan Krejsa

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/supermarkety-zakon-neporusily-zni-verdikt-coi-k-cene-cukru-opozice-vola-po-nekulove-odvolani-207391

  • Úroda chmele loni v Olomouckém kraji klesla o čtvrtinu na 733 tun, 14. března 2023

Úroda chmele loni v Olomouckém kraji kvůli suchu klesla o čtvrtinu na 733 tun z 998 tun v roce 2021. Plocha chmelnic zůstala na 621 hektarech, průměrný hektarový výnos se ale v roce 2022 snížil na 1,18 tuny z předloňských 1,61 tuny. ČTK dnes informaci získala z údajů České statistického úřadu.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222142/uroda-chmele-loni-v-olomouckem-kraji-klesla-o-ctvrtinu-na-733-tun

  • Potraviny prodražuje velký počet obchodů, říká Pýcha. Komunistická myšlenka, odvětil Prouza, 14. března 2023

V počtu prodejen na obyvatele patří Česká republika mezi premianty Evropy. I to je dle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy jedním z důvodů, proč jsou nyní potraviny tak drahé. Aby řetězce zaplatily všechny náklady, musí si dle něj navyšovat marže. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy jde však o úvahy, které již dříve zastávala například komunistická Státní plánovací komise.

Autor: Jan Krejsa

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/cesko-je-premiantem-v-poctu-obchodu-na-obyvatele-je-to-duvod-draheho-zbozi-mini-zemedelci-207302

  • Ctí tradice. Pivovary výrobní technologie kvůli inflaci nijak nezmění, 15. března 2023

Milovníci piva věří, že se cena jejich oblíbeného nápoje i v době rostoucí inflace udrží v rozumných mezích. Je to ale pro výrobce únosné? Nebudou muset změnit přístup k zákazníkům, případně i upravit výrobní technologie? Silné české pivovary se tomu brání a chtějí udržet tradici.

Autor: Petr Vitásek

Zdroj: https://www.denik.cz/podnikani/pivovary-sve-technologie-kvuli-inflaci-nijak-nezmeni-cti-totiz-tradice.html

  • Nekula vyhověl Agrofertu. Zemědělský fond znovu řeší dotaci, kterou Brusel neproplatí kvůli Babišově střetu, 15. března 2023

Agrofert uspěl u ministerstva zemědělství se stížností proti vrácení dotace ve výši zhruba 1,6 milionu korun. Tu po koncernu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO) vymáhá zpět zemědělský fond. Úřad lidoveckého ministra Zdeňka Nekuly mu ale případ vrátil na stůl k novému posouzení. Ze státního rozpočtu vyplacenou dotaci Brusel označil za nezpůsobilou, a to kvůli Babišově střetu zájmů.

Autor: Tereza Čemusová

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/agrofert-stret-zajmu-vraceni-dotace-zemedelsky-fond-odvolani-ministerstvo_2303150500_tec

  •  Nechápu útoky na nás kvůli ceně potravin, říká výkonný ředitel Agrofertu Mráz, 15. března 2023

Ceny základních potravin v poslední době vyděsily mnoho Čechů. Některé zboží podražilo o desítky procent. Jsou za tím zemědělci, zpracovatelé, či obchodní řetězce? „Jediné, co nechápu, jsou útoky šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy proti nám,“ říká výkonný ředitel koncernu Agrofert, který má podíl na výrobě potravin.

Autor: František Strnad

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vykonny-reditel-agrofert-josef-mraz-ceny-potravin-rozhovor.A230315_082452_ekonomika_pukk

  • Potraviny nepředražujeme, brání se Rabbit, že by trojnásobně zvyšoval marže. A soudí se o omluvu, 15. března 2023

Výrobní cena 4700 korun, realizační cena 14 000 korun, zisk 9300 korun. Právě to stálo v tabulce, kterou na cenách potravinářské pšenice dokládal Ekonomický deník z vydavatelství Media Network loni v květnu, že někteří výrobci si v krizi až trojnásobně nadsadili marže. Zmíněná tabulka pocházela podle deníku z firmy Rabbit Trhový Štěpánov podnikatele Zdeňka Jandejska

Autor: Marek Pokorný

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67183080-potraviny-nepredrazujeme-brani-se-rabbit-ze-by-trojnasobne-zvysoval-marze-a-soudi-se-o-omluvu

  •  Čerstvé okurky a dozrálá rajčata. Farmáři z Němčic už začali sklízet, 15. března 2023
Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
 
Autor: Dagmar Sedláčková
 
  • Víc místa pro slepice a konec stříhání zobáků. Ceny vajec i masa vyskočí, 16. března 2023

Evropská komise se chystá zpřísnit podmínky v chovech drůbeže. Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučil plošně zakázat klecové chovy. Chovatelé se však víc bojí zvětšování prostoru pro drůbež.

Autor: 16. března 2023

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-vic-mista-pro-slepice-a-konec-strihani-zobaku-ceny-vajec-i-masa-vyskoci-227835

  • Desetina sadů a dvacetina ploch zeleniny letos podle českých pěstitelů zmizí, 16. března 2023

Pěstební plochy zeleniny se letos sníží o pět procent a plochy sadů, zejména jabloní, o desetinu, odhadují zástupci pěstitelů. Zemědělci si stěžují na nízké výkupní ceny, které ale zákazníci nepoznají. Obchody mají totiž na jablkách a například na cibuli 100procentní přirážku.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-pestovani-ovoce-zelenina-vibule-jablka-nebeska-ludvik.A230316_111557_ekonomika_drh

  • Česká rajčata mají spasit sousední trhy, zájem o ně je ve třech státech, 16. března 2023

Modernizace a investice do energetických projektů umožnily české farmě Naše rajče pokračovat v produkci i přes zimu. Díky tomu teď může svými rajčaty distributorům pomoci vyplnit díry na trzích v Rakousku, Slovensku a Maďarsku.

Autor: iDNES.cz

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/nase-rajce-farma-energie-export-lukas-razl.A230316_111845_ekonomika_ven

  • Veganů přibývá. Tento způsob stravování ale není přirozený a nestačí, 17. března 2023

Bez debat se jedná o nejvýznamnější proměnu lidského stravování za poslední staletí. Lidí, kteří se dobrovolně vzdávají konzumace všech potravin s živočišným původem raketově přibývá.

Autor: Libor Budinský

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-veganu-pribyva-tento-zpusob-stravovani-ale-neni-prirozeny-a-nestaci-227872#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest221_linky_v_boxiku_mobilu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí, 17. března 2023

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za měsíc, v Německu si pochvalují vyšší kvalitu za srovnatelné a někdy také nižší ceny. Podle experta tak stát ztrácí peníze na daních. Ceny by mohla snížit například změna sazby DPH na potraviny, kterou má Česko nejvyšší ve střední Evropě.

Autor. Tereza Vlčková, Vojtěch Svěrák

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-ceny-inflace-nakupy-cesi-v-zahranici-dph.A230314_093048_domaci_idvs