(05/03/2023)   Evropská komise alokovala 7 milionů EUR na projekt týkající se kultivovaných imitací masa a kultivovaných imitací mořských plodů v rámci programu Horizon Europe; cílem projektu je podle Komise příspěvek k „udržitelné zdravé výživě“

Evropská komise v rámci pracovního plánu programu Horizon Europe 2023-2024 alokovala celkem 7 milionů EUR na projekt nazvaný „Kultivované maso a kultivované mořské plody – současný stav a budoucí vyhlídky v EU“. Projekt spadá pod klastr „Potraviny, bioekonomika, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí“, jeho cílem je vytvořit znalostní a důkazní základnu o potenciálních aspektech udržitelnosti těchto imitací. Evropská komise podobné projekty podporovala už v minulosti – v rámci programu Horizont 2020 bylo poskytnuto přibližně 4,5 milionů EUR na podporu čtyř projektů zaměřených na kultivované imitace masa, v rámci programu Horizont Europe pro období 2021-2022 pak bylo alokováno 10,3 milionů EUR na další projekt spojený s kultivovanými imitacemi masa. Podle Evropské komise by 7 milionů EUR pro daný projekt v období 2023-2024 mělo stačit, nevylučuje ale možnost předložení projektů, které by počítaly s vyšší částkou. Evropská komise uvádí, že „v souladu s prioritami evropské Zelené dohody, strategií "Farm to Fork" pro spravedlivý, zdravý a ekologický potravinový systém, strategií biologické rozmanitosti do roku 2030 a klimatickými ambicemi EU pro roky 2030 a 2050 bude úspěšný návrh podporovat výzkum a inovace na podporu výroby, poskytování a bezpečné spotřeby alternativních zdrojů bílkovin, a posunu ve stravování směrem k udržitelné zdravé výživě, což přispěje k transformaci potravinových systémů s cílem zajistit společné přínosy pro klima, biologickou rozmanitost, environmentální udržitelnost a oběhové hospodářství, udržitelnou zdravou výživu a bezpečné potraviny, snížení potravinové chudoby, posílení postavení komunit a prosperující podniky.“

Více informací zde, strany 170–172.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu