Vážení členové,

dovoluji si Vám zaslat prostřednictvím FoodDrinkEurope aktuální informace k vývoji v oblasti dvojí kvality potravin.

  • Vývoj v oblasti dvojí kvality: legislativní návrh „Posílení postavení spotřebitelů při ekologickém přechodu“ – aktuální stav & další kroky

Evropská komise zveřejnila dne 30/03/2022 návrh aktualizace pravidel EU na ochranu spotřebitele s cílem posílit postavení spotřebitelů v zájmu ekologické transformace. Aktualizovaná pravidla podle vyjádření Evropské komise spotřebitelům umožní činit při nakupování informovaná a ekologicky uvědomělá rozhodnutí. Spotřebitelé budou mít právo na informace o životnosti kupovaného výrobku a o jeho případné opravitelnosti. Pravidla navíc posílí ochranu spotřebitele před nedůvěryhodnými nebo falešnými environmentálními tvrzeními, neboť zakážou tzv. lakování nazeleno a praktiky, které spotřebitele uvádějí v omyl ohledně životnosti výrobku. Komise navrhuje upravit znění směrnice o právech spotřebitelů tak, aby obchodníkům ukládala povinnost poskytovat spotřebitelům informace o životnosti a opravitelnosti výrobků, o nejvhodnějším způsobu, jak tyto informace spotřebiteli poskytovat, rozhodnou výrobci a prodejci. Komise rovněž navrhuje několik změn směrnice o nekalých obchodních praktikách. Navrhuje rozšířit seznam vlastností výrobku, u nichž obchodník nemůže uvést spotřebitele v omyl, tak, aby zahrnoval ekologický nebo sociální dopad výrobku, jakož i informace o jeho životnosti a opravitelnosti. Za druhé se na seznam doplňují nové praktiky, které jsou po individuálním posouzení považovány za zavádějící, jako například environmentální tvrzení o budoucím vlivu na životní prostředí bez jasných, objektivních a ověřitelných závazků a cílů a bez nezávislého monitorovacího systému. Na takzvanou černou listinu navíc Komise navrhuje doplnit neinformování o prvcích, které mají snižovat životnost výrobků; uvádění obecných a vágních environmentálních tvrzení, pokud nelze prokázat vynikající environmentální profil výrobku nebo obchodníka („šetrné k životnímu prostředí“, „eko“ nebo „ekologické“); uvádění environmentálního tvrzení o celém výrobku, pokud se ve skutečnosti týká pouze určitého jeho aspektu; používání dobrovolné značky udržitelnosti, která nevychází z nezávislého certifikačního systému nebi nebyla zavedena veřejnými orgány; a neinformování o tom, že zboží má omezenou funkčnost při použití spotřebního materiálu, náhradních dílů nebo příslušenství, které neposkytl původní výrobce.

Návrhy Evropské komise nyní projednává Rada a Evropský parlament. V Evropském parlamentu má stanovisko na starosti Výbor EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, zpravodajskou je Boljana Borzan, chorvatská europoslankyně za S&D. Ta předložila návrh stanoviska v závěru roku 2022, do konce listopadu bylo možné zasílat k návrhu pozměňovací návrhy.

FoodDrinkEurope se zaměřuje v rámci problematiky dvojí kvality na dva pozměňovací návrhy, pod kterými je podepsaná řada europoslanců. Jedná se o pozměňovací návrhy 184 a 313, zaměřené na to, co by nemělo být uváděno na evropský trh:

  • 184 (návrh): jakékoli uvádění zboží na trh v jednom členském státě se zdánlivě totožnou obchodní úpravou jako jiné zboží, které je v jiných členských státech uváděno na trh pod stejnou značkou, ochrannou známkou nebo označením, přičemž toto zboží vykazuje rozdíly ve složení nebo vlastnostech, včetně jeho senzorického profilu;
  • 313 (návrh): jakékoli uvádění zboží na trh jako totožného nebo zdánlivě totožného s jiným zbožím uváděným na trh v jednom nebo více členských státech, ačkoli toto zboží má odlišné složení nebo vlastnosti, které nebyly na obalu zřetelně vyznačeny tak, aby byly pro spotřebitele viditelné.

FoodDrinkEurope (FDE) s návrhy nesouhlasí, snaží se je zablokovat. Zablokování se zatím nepodařilo, návrhy postoupily už do fáze kompromisních pozměňovacích návrhů.  Návrhy se snaží zablokovat také zástupci kosmetického průmyslu. Podle zástupců FDE bude velmi náročné návrhy ve Výboru zablokovat – mají podporu čtyř největších politických frakcí. O stanovisku bude hlasováno (v COMENVI) dne 27/03/2023, poté bude návrh předložen na plénum Evropského parlamentu, pravděpodobně v dubnu / květnu 2023.

Na základě rozhovorů s europoslanci, bylo sděleno, že téma dvojí kvality sice možná nespadá pod daný návrh, ale vzhledem k blížícím se volbám do EP (květen 2024) by pro mnohé europoslance mohlo být protlačení dvojí kvality „trofejí“, kterou využijí pro kampaň.

  • Zpráva Společného výzkumného střediska (výsledky 2. testovací kampaně, zpráva o empirickém testování vnímání rozdílů v obalech a výrobcích zdánlivě stejných značkových potravin spotřebitelů, metodika testování nepotravinářských výrobků)

Společné výzkumné středisko mělo v nadcházejících týdnech předložit celkem tři studie týkající se výsledků druhé testovací kampaně. Očekávají se výsledky, které budou pozitivní z hlediska stanoviska FoodDrinkEurope – zlepšení situace, situace na trhu už není tak problematická. Přesné datum není známé, Evropská komise dotaz na konkrétní datum nekomentovala. Současně není známo, zda bude Evropská komise zveřejňovat všechny tři studie současně, nebo každou zvlášť. Zástupci členských organizací nicméně upozornili, že navzdory stanovisku JRC, by nemuselo dojít ke změně postoje Evropského parlamentu. Předběžné výsledky JRC byly zveřejněny v říjnu, potvrdily, že v problematice dvojí kvality není relevantní otázka geografická (nejde říci, že na východě jsou potraviny s jiným složením, než na západě), očekává se, že stejný výsledek bude ve výsledné zprávě. Sekretariát FDE nemá informace o tom, proč došlo ke zpoždění předložení závěrů JRC. Přestože by výsledky nemusely pomoci ve vyjednávání s Evropským parlamentem, mohly by ale pomoci ve vyjednávání s Radou EU.

 

Zdroj: Zpráva o výsledku jednání Dvojí kvalita potravin, FoodDrinkEurope, 23. února 2023