Ceny zeleniny jsou poslední dobou tématem, které hýbe jak Českem, tak celou Evropou. Největší emoce pak vzbuzuje paprika, která se během posledních dní stala nejen předmětem internetových vtipů, ale také politických potyček.

Za červenou papriku zaplatí Češi v obchodě aktuálně okolo 140 korun za kilogram. Tak vysoká cena vyvolává pobouření napříč společností, a to i přesto, že v našich končinách paprika v zimě neroste. Rozčilovat se mohou ale i lidé v jiných zemích, kde také ceny stoupají, například v Německu či Velké Británii. Proč tedy ceny papriky aktuálně trhají rekordy a kdy lze očekávat, že si uvaříme lečo, aniž by nás toto tradiční jídlo zruinovalo?

Není sezóna a Česko není soběstačné

Prvním důvodem stoupajících cen je fakt, že Česká republika není v produkci zeleniny soběstačná. Český statistický úřad uvádí, že v roce 2021 byla ČR soběstačná pouze z 32,8 %. Podle Zuzany Přibylové ze Zelinářské unie je tedy ČR v zimě zcela závislá na dovozu, kvůli čemuž ale cenu zároveň zvyšuje drahá doprava.

Papriky se navíc pěstují primárně ve sklenících, a je tedy přirozené, že v zimě je pěstování dražší. „Obecně každoročně u zeleniny ze skleníkových provozů v zimě rostou náklady na produkci (energie – topení, svícení), některé provozy snižují náklady útlumem porostu (úspora energie – méně se přisvětluje, chladnější skleníky), obměňují se také porosty ve fóliovnících jižní Evropy, v důsledku toho je právě třeba paprik na trhu méně a dováží se k nám za vyšší cenu,“ říká Přibylová. Obměnou porostu se míní praxe, kdy se stejně jako jiná zelenina musí i paprika po několika letech vytrhat a zasadit nová. Navíc od výsevu do botanické zralosti to paprice trvá 110 až 120 dnů.

 

Podle Tomáše Maiera z České zemědělské univerzity je v této sezóně, tedy v zimě, růst cen papriky naprosto běžný a můžeme ho sledovat každý rok.

Ceny paprik ovlivnil také současný nárůst cen energií. V důsledku toho některé skleníky pozastavovaly nebo utlumovaly svou produkci na zimu mnohem více než v jiných letech. „Došlo k odstavení velké plochy skleníků po celé Evropě, především v Holandsku,“ komentuje situaci Renata Maierl z řetězce Kaufland.

„Při současných cenách energií je pěstování zeleniny ve sklenících u nás takřka nemožné, cena zeleniny by byla tak vysoká, že by ji nikdo už nekoupil. V tuto chvíli je zelenina hůře dostupná v celé Evropě,“ sdělila pak redakci Seznam Zpráv tisková mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

Autor: Magdalena Maňáková

Vydáno: 2. března 2023

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-kdo-muze-za-drahou-papriku-neni-to-politika-ale-pocasi-i-odstavene-skleniky-226871?fbclid=IwAR0iWYhePHkMUPjDh7bUXvJH4QJFMgmdEGD9YS6Gh-Jvz-leI1PrlBpidC4#dop_ab_variant=891011&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz