(26/02/2023)   Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal stanoviska týkající se klecových chovů nosnic a brojlerů, Úřad doporučil vyhnout se používání klecí a zajistit zvířatům přístup na venkovní kryté verandy

Evropská komise připravuje revizi pravidel pro welfare zvířat, návrh by měla předložit v září / říjnu 2023. Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o zpracování posudků týkajících se welfare při transportu živých zvířat či potenciálního zákazu klecových chovů. Komise tak učinila v reakci na úspěšnou občanskou iniciativu „Konec doby klecové“, která vyzývá k zákazu klecových chovů pro všechny druhy hospodářských zvířat, a v reakci na vlastní Sdělení, ve kterém podporu omezení klecových chovů vyjádřila. Úřad EFSA již v uplynulých měsících vydal stanoviska týkající se welfare některých zvířat během transportu, v uplynulém týdnu pak navázal předložením prvních dvou stanovisek k potenciálnímu zákazu klecových chovů, a to pro nosnice a brojlery. Stanoviska byla předložena dne 21/02/2023 ve dvou samostatných dokumentech. Ve stanoviscích odborníci posoudili systémy chovu brojlerů a nosnic v EU, identifikovali hlavní výzvy chovů a související důsledky pro welfare takto chovaných zvířat. U nosnic EFSA podpořil chov všech nosnic v neklecových systémech; nosnicím by měla být zajištěna suchá a sypká podestýlka, která by měla být vždy k dispozici a měla by být doplňována; chovy by měly být uspořádány tak, aby nosnicím bylo umožněno pohodlí a „průzkumné“ chování; zavádět by se měla veškerá preventivní opatření proti vzájemnému klování slepic, aby mohlo dojít k usnadnění postupného ukončení zkracování zobáků; zajištěno by mělo být dostatečné množství bidýlek nebo vyvýšených plošin, aby byl ptákům umožněn odpočinek; zajištěn by měl být přístup pro všechny ptáky na krytou verandu, aby si nosnice mohly volit mezi různými tepelnými či světelnými podmínkami. Redukována by měla být také agresivita samců vůči samicím, například snížením podílu samců zařazených do hejn. Stran brojlerů EFSA doporučuje zajistit, aby byla zajištěna maximální hustota osazení na 11 kg / m2, a aby byla rychlost růstu brojlerů omezena na 50 g / den. Od prvního dne by brojlerům měla být k dispozici suchá a sypká podestýlka, v průběhu chovu by se měla přidávat nová podestýlka. Zvířata by neměla být umístěna v klecích, ale ve výbězích, k dispozici by měla mít venkovní kryté verandy a vyvýšené plošiny i tmavé líhně. Zavedeny by měly být harmonizované metody hodnocení a systémy bodování pro hodnocení úmrtnosti na farmě. Měla by se zavádět opatření, která by zabránila všem formám mrzačení zvířat. EFSA uspořádá dne 28/03/2023 seminář, během kterého představí výsledky svých studií, registrace na seminář bude spuštěna dne 28/02/2023.

Evropské fórum chovatelů hospodářských zvířat (EFFAB), Asociace zpracovatelů drůbeže (AVEC) a Copa a Cogeca v reakci na zveřejnění stanovisek uvedly, že by implementace doporučení EFSA vedla k likvidaci většiny odvětví. Podle organizací je nejvíce šokujícím doporučením redukce hustoty osazení u brojlerů na 11 kg / m2, což by mohlo vést k propadu počtu chovaných brojlerů o 72 %. Implementace doporučení EFSA by ze strany zemědělců vyžadovala rovněž vysoké investice, řada z nich navíc stále splácí půjčky, které si vzali na splnění pravidel stanovených před rokem 2012. Doporučení EFSA by podle těchto organizací vedla k zániku malých a středních podniků ve venkovských oblastech, ke ztrátě konkurenceschopnosti a k posílení dovozu ze třetích zemí. Spotřebitelé by rovněž čelili masivnímu navýšení cen drůbežího masa. Stanoviska EFSA prý navíc nezohledňují současné chovatelské strategie, potenciál vyváženého chovu a genetiky, ani nejnovější vědeckou literaturu.

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu