a) Přehled nejnovějších nových povolení
Dne 19/10/2022 proběhlo zasedání SCoPAFF, na kterém byl probírán návrh prováděcích nařízení Komise, kterými se povoluje uvádění potravin na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení 2017/2470.
Na seznamu potravin se objevily následující:
- zmrazené, pastovité, sušené a práškové formy Alphitobius diaperinus larvae (moučný červ) – schváleno, publikováno
- mrazem vysušené práškové formy podhoubí Antrodia camphorata – schváleno
- houbový prášek s vitaminem D2 – schváleno
- osteopontin v kravském mléku – hlasování odloženo
- beta-laktoglobulin – schváleno, publikováno
- odtučněný prášek z cvrčka domácího – schváleno
- hrachový a rýžový protein fermentovaného podhoubí Lentinula edodes (houba Shiitake) – schváleno
- lakto-N-tetraóza produkovaná odvozenými kmeny Escherichia coli BL21 DE3 – schváleno, publikováno
3-Fukosyllaktóza produkovaná derivátem kmene Escherichia coli BL21 DE3 – schváleno, publikováno
Schválené návrhy budou brzy zveřejněny, pokud se tak již nestalo.
b) Aktualizace provádění ustanovení nařízení o transparentnosti
FSA (Food Standard Agency) aktualizuje informace o nadcházejících digitálních vylepšeních v rámci implementace nařízení o transparentnosti, týkající se zpracování zamýšlených studií a poradenství před jejich předložením prostřednictvím úřadu EFSA. Žádosti se podávají elektronicky prostřednictvím platformy ESFC.
Využívá nástroj Toolkit, který je přehledem všech portálů a nástrojů úřadu EFSA, které mohou být pro žadatele zajímavé, včetně informací pro činnosti před podáním žádosti, systému elektronického předkládání žádostí a portálu úřadu EFSA pro informace o jeho vědecké práci.
Podrobnosti z pracovního orgánu FoodDrinkEurope zde: Zpráva o výsledku jednání Pracovní skupiny pro Nové potraviny ze dne 10. února 2023