Evropská komise připravuje návrh povinných cílů pro redukci potravinového odpadu a ztrát do roku 2030, návrh by měla předložit v červnu 2023; zvážit by mohla například zavedení právních rámců pro evidenci a vykazování vyprodukovaného potravinového odpadu
Evropská komise by v letošním roce měla předložit legislativní návrhy povinných cílů pro redukci potravinového odpadu a ztrát do roku 2030. Opatření by mělo spadat pod širší legislativní návrh o odpadech. Evropská komise aktuálně provádí posouzení dopadů, aby zvážila, zda by měl být stanoven jeden procentní cíl na úrovni EU, nebo zda by pro jednotlivé země měly být nastaveny specifické redukční cíle. Komise by v posouzení rovněž měla vyhodnotit, zda by bylo užitečné stanovit minimální redukční cíle i v rámci jednotlivých fází dodavatelských řetězců. Posouzení dopadů by mělo být předloženo v červnu 2023. Evropský občanský panel (150 náhodně vybraných lidí z různých členských států), iniciativa, která má Evropské komisi pomoci pochopit pozice občanů, zpracoval celkem 23 doporučení, ve kterých navrhuje kroky, které by měli maloobchodníci, restaurace, občané i orgány EU podniknout proti plýtvání potravinami. Doporučení občanů by měla sloužit jako jeden z podkladů pro Komisi pro práci na návrhu. Panel Komisi doporučil zavedení právních rámců pro evidenci a vykazování vyprodukovaného potravinového odpadu, osvětové kampaně o rozdílu mezi daty „minimální trvanlivosti“ a „spotřebujte do“, vzdělávací opatření ve školách a investice do platforem, které nabízejí a přerozdělují přebytečné potraviny. Posíleny by rovněž měly být investice do inovativních a alternativních způsobů balení potravin, spotřebitelům by také měla být nabízena větší škála velikostí balení. Evropská komise by legislativní návrh na redukci potravinového odpadu a ztrát měla předložit společně s posouzením dopadů, tedy v červnu 2023.
Více informací zde.
Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu