Institut pro udržitelný rozvoj a mezinárodní vztahy nepodpořil zavádění metodiky pro určování environmentální stopy produktu pro hodnocení udržitelnosti produkce potravin, nemotivuje podle něj k přechodu na ekologické a agroekologické postupy produkce
Institut pro udržitelný rozvoj a mezinárodní vztahy, mezinárodní politický výzkumný institut, který zjišťuje podmínky a navrhuje nástroje pro to, aby se udržitelný rozvoj stal ústředním tématem mezinárodních vztahů a veřejných i soukromých politik (zde), v uplynulém týdnu nepodpořil zavádění metodiky pro určování environmentální stopy produktu (PEF) pro hodnocení udržitelnosti produkce potravin. Podle Institutu jsou metody založené na analýze životního cyklu, jakou je právě PEF, nastavené tak, že už ze své podstaty směřují k udržitelné intenzifikaci produkce, nikoli k přechodu ze současného potravinového systému na ekologické a jiné agroekologické postupy. Podle Institutu využívání PEF pro potraviny poskytuje zavádějící výsledky – například vejce od slepic z klecí by mohla být hodnocena lépe, než vejce od slepic z volného výběhu, která by zase mohla být hodnocena lépe, než vejce ze slepic v ekologickém zemědělství. Důvodem je podle Institutu neschopnost PEF zohlednit některé klíčové negativní či pozitivní externality různých výrobních metod na biologickou rozmanitost a používání vstupů, jako jsou například pesticidy. Evropská komise, generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE), v letošním roce představí několik návrhů na označování potravin. Návrh na označování udržitelnosti produkce by měl být předložen na podzim 2023, společně s novým právním rámcem pro udržitelné potravinové systémy (předběžně v září 2023, Evropskou Komisi v uplynulém týdnu vyzvalo více než 280 environmentálních organizací k tomu, aby tento termín skutečně dodržela; zde), už během března by ale Komise měla předložit legislativní návrh nařízení o zdůvodňování ekologických „zelených“ tvrzení založený na metodice PEF. Ačkoli zdůvodňování zelených tvrzení a označování udržitelnosti nemají za cíl řešit stejné problémy (zelená tvrzení by měla bojovat proti greenwashingu, označování udržitelnosti by mělo poskytovat informace o udržitelné produkci), tyto dva návrhy by mohly být silně provázány. Zdůvodňování zelených tvrzení na základě ekologické stopy výrobku (PEF) by totiž podle Institutu mohlo legitimizovat používání této metody i pro označení udržitelnosti produkce. Vzhledem k tomu, že by návrhy v konečném důsledku nemusely motivovat k přechodu ze současného systému na ekologické a jiné agroekologické postupy, hrozí podle Institutu zhoršení už probíhajícího greenwashingu v potravinářském sektoru.
Evropská organizace IFOAM v tomto kontextu už v uplynulém týdnu upozornila na již existující greenwashing spojený s používáním termínů „regenerativní“, „lokální“, „organické“ nebo „ekologické zemědělství“ na etiketách obalů potravinářských výrobků.
Více informací zde, zde a zde.
Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu