Česko ještě v novodobé historii nezažilo tak prudký růst cen jako v lednu. Naplní se očekávání statistiků, že výš už jít nemůžou, a začnou klesat? 

Od prosince do ledna vyrostly ceny o šest procent. Něco podobného samostatné Česko ještě nezažilo. Ve stejné době v Evropě už inflace brzdila, dokonce třetí měsíc po sobě. Eurostat uvedl, že vinou lednového skoku česká inflace vyrostla meziročně o 19 procent a byla nejvyšší po Maďarsku a Lotyšsku.

Úkolem statistiků a ekonomů je v této chvíli vysvětlit, že lednový nárůst cen byl výjimečným extrémem. Jistě už naplnil veškerá inflační očekávání, proto v dalších měsících ceny neporostou. Pod deset procent se meziroční inflace vrátí už v létě.

Na základním vysvětlení, proč je v Česku všechno jinak, panuje všeobecná shoda. „Na prudkém meziměsíčním zdražení se podepsaly zejména ceny elektřiny, které vzrostly o 139 procent,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Autor: Petr Holub 

Vydáno: 13. února 2023

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-tohle-cesko-jeste-nezazilo-ceny-jidla-i-energii-rostly-nejvic-v-historii-225519#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest214_doporucovane_medium_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz