Sekretariát informoval pracovní skupinu o analýze uniklého dokumentu k Zeleným tvrzením a PEF, kterou zpracoval a rozeslal členským organizacím. Analýza je součástí tohoto zápisu. Zástupkyně FDE uvedla, že by Evropská komise měla návrh Zelených tvrzení představit do konce března, vzhledem k politické citlivosti tématu by nicméně mohlo dojít k dalšímu odložení zveřejnění návrhu. Prozatím ale Sekretariát počítá se zveřejněním podle plánu, tedy 22/03/2023. Zástupkyně uvedla, že z Evropské komise uniklo už několik pracovních verzí návrhu k Zeleným tvrzením a PEF, každá se mírně liší – nelze tedy předpokládat na 100 % výslednou podobu návrhu, z uniklých verzí je ale možné odhadovat alespoň přibližný směr, kterým se bude Komise ubírat.

Sekretariát FDE zahájil práce na Zelených tvrzeních od června 2021, kdy už bylo jasné, že Evropská komise k jejich předložení přikročí. Stanovisko FDE bylo přijato v říjnu 2021, v září 2022 Sekretariát ve spolupráci s členskými organizacemi přijal vodítka pro používání PEF metodiky u zelených tvrzení.

K poslední uniklé verzi návrhu Komise k Zeleným tvrzením Sekretariát uvedl, že se jedná o verzi z listopadu 2022, je tedy možné, že došlo k zásadnějším změnám. Sekretariát uvedl, že listopadová verze dokumentu hovoří ho podobě směrnice, přičemž metodika PEF by měla být povinnou metodikou pro uvádění Zelených tvrzení. Pro jednotlivé kategorie potravin by měl být zpracován soubor PEF CR – pravidla pro produktové kategorie potravin PEF. Nová pravidla by rovněž mohla počítat s vydáváním certifikací, které budou potvrzovat pravdivost tvrzení, a které budou uznávány napříč Evropskou Unií.

Zelená tvrzení, která by například poskytovala srovnání s „průměrným produktem / obchodníkem“, by měla vycházet z PEFCR platného pro daný produkt. Pokud by pro tento produkt PEFCR neexistoval, pak by tvrzení muselo dodržovat pravidla o srovnávacích tvrzeních. Srovnávací ekologické skóre by mohlo být zveřejňováno pouze na etiketách produktů, pro které existuje PEFCR nebo jiný systém značení EU. V případě zemědělských produktů a potravin by PEFCR měly odrážet mimo jiné biologickou rozmanitost, ochranu přírody, zemědělské postupy i používání pesticidů. Pro tyto kategorie v současném okamžiku nejsou zpracovány PEFCR, nejprve musí dojít k doplnění těchto kategorií do doporučení Komise o používání metod PEF.

Metodika zelených tvrzení by podle uniklé verze návrhu měla být založena na všeobecně uznávaných vědeckých důkazech a příslušných mezinárodních normách, měla by identifikovat význam a příčiny dopadů na životní prostředí v průběhu životního cyklu a neměla by opomíjet významné environmentální aspekty (ty by mohly být založeny na studiích LCA, pravidlech pro taxonomii nebo kritériích pro eko-značení či veřejné zakázky). V rámci tvrzení by mělo být uváděno, zda se jedná o snížení, zamezení nebo odstranění emisí. Pokud by na produktu byla uváděna tvrzení, která by byla založena na kompenzacích za negativní dopady produkce, tedy mimo přímý hodnotový řetězec společnosti, musí být tato skutečnost uvedena samostatně a transparentně.

Více po přihlášení zde: Zpráva o výsledku jednání CIRCEON - Metodika výpčotu environmenální stopy produktu PEF a zelená tvrzení, https://www.foodnet.cz/cs/legislativa/2-foodnet/5766-zapisy-z-foodrinkeurope-environmentalni-informace