Evropská komise předložila dne 30/11/2022 návrh revize směrnice o obalech a obalových odpadech, jejímž cílem by mělo být posílení základních požadavků na obaly a stanovení opatření a cílů pro předcházení vzniku obalových odpadů na úrovni EU. Evropská komise na svých stránkách uvádí, že nový návrh má tři hlavní cíle – 1) předcházet vzniku odpadu z obalů, snižovat jeho množství, snižovat zbytečné používání obalů a podporovat opakovaně použitelné a plnitelné obaly; 2) podporovat vysoce kvalitní uzavřenou recyklaci – do roku 2030 by mělo být zajištěno, že všechny obaly na trhu EU budou ekonomicky životaschopným způsobem recyklovatelné; 3) snížit potřebu primárních přírodních zdroj a vytvořit dobře fungující trh s druhotnými surovinami a zvýšit využívání recyklovaných plastů v obalech prostřednictvím povinných cílů. Návrh se tedy dotýká problematiky opakované použitelných obalů, zbytečných obalů, nadměrného používání obalů, označování k usnadnění recyklace obalů i snižování potřeby primárních materiálů.

Vybrané cíle legislativního návrhu:

  • Hlavním cílem je do roku 2040 snížit odpad z obalů, počítáno na obyvatele na členský stát, o 15 % oproti roku 2018, a to za pomocí opětovného použití a recyklace. Tohoto cíle bude dosaženo postupně (5% snížení ve srovnání s údaji z roku 2018 do roku 2030 a 10% do roku 2035).
  • Do roku 2030 by se 20 % studených i teplých nápojů s sebou (prodávaných v pohostinství) mělo prodávat v opakovaně použitelných obalech nebo ve vlastních nádobách zákazníků. Do roku 2040 by pak tento cíl měl vzrůst z 20 % na 80 %. Maloobchodníci s pivem budou mít podle návrhu odlišné cíle, v nádobách na více použití budou muset prodávat 10 % svého zboží do roku 2030 a 20 % svého zboží do roku 2040. U hotových jídel určených k odnesení s sebou by cíle činily 10 % v roce 2030 a 40 % v roce 2040. Pokud jde o zboží zakoupené v elektronických obchodech a určené k přepravě, bude muset být v roce 2030 opakovaně použitelných 10 % obalů tohoto zboží a do roku 2040 již 50 %.
  • Komise stanoví minimální podíl recyklovaného obsahu, který musí být použit při výrobě některých plastových obalů. Jednorázové plastové láhve na nápoje by podle návrhu měly povinně do roku 2030 obsahovat 30 % recyklovaného plastu.
  • Dojde ke standardizaci formátů obalů a jasnému označování opakovaně použitelných obalů.
  • Některé formy obalů budou zakázány, například obaly na jedno použití pro potraviny a nápoje při konzumaci v restauracích a kavárnách, jednorázové obaly pro ovoce a zeleninu, miniaturní šamponové lahve a další miniaturní obaly v hotelích.
  • Do roku 2030 by obaly měly být plně recyklovatelné – budou vytvořeny povinné systémy zpětného odběru plastových lahví a hliníkových plechovek, bude vyjasněno, které velmi omezené druhy obalů musí být kompostovatelné, aby je spotřebitelé mohli vyhazovat do biologického odpadu.
  • Budou stanoveny povinné sazby recyklovaného obsahu, který musí výrobci do nových plastových obalů zahrnout.
  • Obaly budou opatřeny štítky, které budou informovat o tom, z čeho je daný obal vyroben a do jakého toku zpracování odpadu by se měl dostat. Kontejnery na sběr odpadu budou opatřeny stejnými štítky, systém bude sjednocen na úrovni EU.

Evropská komise si od nových opatření slibuje nejen výraznou redukci obalového odpadu, ale i vznik nových, až 600.000 pracovních míst, podporu inovací v řešení obalů, ale i úsporu finančních prostředků. Stran dopadu na malé a střední podniky Evropská komise uvádí, že pro případy, kdy se očekávaly významné negativní dopady, návrh předpokládá pro malé a střední podniky výjimky, pokud jde o cíle týkající se opakovaného použití nebo zákaz jednorázových obalů v restauracích. Komise rovněž vypracuje pokyny, které malým a středním podnikům pomohou dodržovat nová pravidla. Návrh bude nyní projednán Evropským parlamentem a Radou.

Více po přihlášení zde: Zpráva o výsledku jednání FoodDinkEurope CIRCECON – Oběhové hospodářství & označování ze dne 6. 2. 2023