Zavedení povinného zálohování plastových lahví a hliníkových plechovek na nápoje je čím dál reálnější. Vedle výrobců nápojů se pro něj vyslovují už i někteří obchodníci, vede k němu také evropská legislativa. Rozhodne až ministerstvo životního prostředí, které připravuje zákon.

Zálohování PET a plechovek podporují výrobci Mattoni, Kofola či Budvar a přidaly se k nim řetězce Kaufland a Lidl, které oba patří do německé skupiny Schwarz.

„Dobře nastavený zálohový systém je efektivním opatřením proti odhazování odpadků v přírodě a výrazně tak snižuje znečištění životního prostředí,“ řekl mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

„Zavedení systému záloh sníží dle odborných studií dopad nápojových obalů na životní prostředí téměř o třicet procent,“ dodal.

Autor: Pavel Cechl

Vydáno: 8. února 2023

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-tri-az-pet-korun-za-pet-ci-plechovku-retezce-jsou-pro-zalohovani-40421819#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest214_doporucovane_medium_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=