Cílem, ke kterému směřuje obalové hospodářství při výrobě potravin, je užívání jednoho druhu materiálu. Důvodem je snadná recyklovatelnost takového odpadu, řekla dnes v rozhovoru pro ČTK na brněnských veletrzích Salimatech a EmbaxPrint jednatelka Obalového institutu SYBA Iva Werbynská. Množství obalového odpadu nijak neklesá, což by však měla změnit chystaná evropská legislativa. Nemění se ani významně podíl skla, papíru a plastů.

Hlavním trendem nejen v obalovém hospodářství je udržitelnost. A to jak enviromentální, tak také ekonomická a sociální. "Sociální spočívá v tom, že je snahou prodloužit životnost potravin, aby se s nimi co nejméně plýtvalo, pokud není možné zkrátit dodavatelský řetězec," řekla Werbynská. Enviromentální a ekonomická udržitelnost spolu souvisí. Jde o pokračování snahy maximálně přizpůsobit obal tvaru a rozměru zboží a používat takový obal, který je co nejlehčí a nejmenší, aniž by to ohrozilo potravinu při dopravě a skladování. Snižuje se také potištěná plocha obalu a upouští se od potisku tam, kde jej zákazník nevidí. "Týká se to primárních obalů, v nichž je potravina zabalená, sekund

Autor:

Vydáno: 8. února 2023

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/221769/cilem-obaloveho-hospodarstvi-v-potravinarstvi-je-uzivat-jeden-druh-materialu