4. Změny Nařízení o materiálech a  předmětech z  plastů určených pro styk s potravinami (10/2011)

16. Úprava Nařízení byla schválena v říjnu na zasedání SCoPAFF a bude zveřejněna v na konci února, případně začátku března.

Návrh 17. úpravy se očekává v polovině října, bude se věnovat především recyklaci a zahrne aktualizovaný pohled na nařízení: nařízení se vztahuje na výrobu plastů bez recyklovaného obsahu.

V diskuzi bylo oceněno, že chemická recyklace již nespadá pod nařízení o plastech, ale pod nařízení o odpadech. Pokud část výrobku spadá pod recyklované plasty a část pod původní plast, jakým způsobem probíhá elektronická dokumentace, zejména pokud procesy dokumentace jsou automatizované? Jednotlivé legislativy musí být v souladu.

18. úprava nebyla prozatím dokončena. Diskuze probíhají nad rozlišováním přirozeně vyskytujícím se styrenem a styrenem migrujícím z materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami. Sekretariát připravuje poziční dokument s argumenty na základě průzkumu mezi zúčastněnými stranami.

Více po přihlášení zde: https://www.foodnet.cz/cs/legislativa/materialy-a-predmety-urcene-pro-styk-s-potravinami/2-foodnet/1836-zapisy-z-fooddrinkeurope-fcm-materialy-urcene-pro-styk-s-potravinami, Zpráva o výsledku jednání FCMAT FoodDrinkEurope ze dne 26. ledna 2023.