V rámci revize právních předpisů EU o dobrých životních podmínkách zvířat, která má být zveřejněna ve třetím čtvrtletí roku 2023, zvažuje Evropská komise zavedení systému označování EU pro dobré životní podmínky zvířat. Zvažují se tři možnosti označování dobrých životních podmínek zvířat:

Možnost 1: Regulace tvrzení o dobrých životních podmínkách zvířat zavedením společných minimálních požadavků na všechna tvrzení o dobrých životních podmínkách zvířat.

Možnost 2: Vytvoření označení EU pro dobré životní podmínky zvířat omezené na značení, zda se jedná o chov v klecových/neklecových systémech.

Možnost 3: Zavedení značky EU pro dobré životní podmínky zvířat s klíčovými kritérii dobrých životních podmínek, která by mohla být dobrovolná nebo povinná a zaměřená na čerstvé / zpracované produkty.

V rámci Evropské komise byla k projednání tématu založena specializovaná pracovní skupina, její příští zasedání proběhne v březnu 2023, poslední proběhlo minulý týden. FDE se snaží o průběžnou spolupráci, zajišťuje schůzky se zástupci odpovědných oddělení k prezentaci stanovisek FDE v oblasti označování welfare zvířat na potravinách. FDE vznesl směrem k Evropské komisi dotaz, zda se Evropská komise zaměří na označování čerstvých potravin, zpracovaných potravin, nebo čerstvých i zpracovaných potravin. Evropská komise aktuálně zpracovává posouzení dopadů, nechtěla proto komentovat, na jaké skupiny potravin by se mělo budoucí označování vztahovat.

Více po přihlášení zde:https://www.foodnet.cz/cs/legislativa/narizeni-o-poskytovani-informaci-o-potravinach-spotrebitelum/2-foodnet/1773-zapisy-z-fooddrinkeurope-inco, Zápis o výsledku jednání Food Drink Europe, INCO ze dne 31. ledna 2023.