Evropská komise měla předložit návrh na revizi nařízení 1169/2011 o informacích poskytovaných spotřebitelům do konce roku 2022, vzhledem k silnému tlaku a intenzivní diskusi u některých projednávaných témat ale Komise předložení návrhu odložila. Sekretariát předpokládá, že návrh nebude předložen dříve než na konci druhého čtvrtletí roku 2023, švédská potravinářská komora nicméně doplnila, že podle jejich informací (Švédsko má aktuálně předsednictví v Radě), by mohla být revize předložena až ve třetím čtvrtletí 2023. FDE své stanovisko přijal v říjnu 2022. Evropská komise aktuálně pracuje na přípravě posouzení dopadů případných nových pravidel, v rámci JRC probíhá online experiment k vyhodnocení preferencí spotřebitelů pro informace o potravinách poskytovaných digitální formou. Konečná data by měla být shromážděna na konci března 2023, zveřejnění výsledné zprávy je očekáváno na konec roku 2023. Sekretariát se domnívá, že by tato zpráva měla být součástí posouzení dopadů Komise, časová osa se proto může změnit. Členské organizace vznesly dotaz, zda je FDE známo znění otázky, kterou JRC pokládá spotřebitelům. FDE uvedl, že nikoli.

Sekretariát dále poskytl velmi nezávaznou časovou osu pro připravované další kroky s ohledem na revizi nařízení 1169/2011, Sekretariát ale uvedl, že se situace mění tak často a je stále velmi nepřehledná, že jsou data opravdu velmi indikativní:

 

V rámci FoodDrinkEurope Sekretariát identifikoval několik kroků, které bude třeba realizovat ihned po předložení návrhu revize ze strany Komise. Jedná se o analýzu návrhu a zpracování pozměňovacích návrhů FDE na základě aktuálního stanoviska FDE (do 2 týdnů po předložení revize), konzultace se členy a schválení hlavních červených mantinelů členy (do 5 dnů po předložení revize). Jakmile budou mít EP/Rada svá stanoviska, bude muset FDE provést analýzu jejich návrhů a vypracovat pozměňovací návrhy na základě pozičního dokumentu a první analýzy (do 1 týdne). Konečný návrh pozměňovacích návrhů musí členské organizace schválit do 5 dnů. Jakmile EP přistoupí k plenárnímu hlasování, bude muset FDE připravit doporučení pro hlasování.

Pokud by unikla nějaká verze návrhu dříve, pustí se FDE do prací samozřejmě dříve. Vyjádřil ale obavy z toho, že se uniklé verze od konečných mohou poměrně zásadně lišit. Pracovní skupina nyní bude čekat na první dostupné informace, poté zahájí další jednání a případně práce na stanoviscích a analýzách. Zástupci členských organizací vznesli dotaz, zda Sekretariát očekává, že celkové vyjednávání o návrhu revize (od předložení návrhu po zveřejnění finálního znění v Úředním věstníku) zabere běžných průměrných 18 měsíců. Sekretariát uvedl, že běžně to tak bývá, v tomto případě je to ale těžké odhadovat. Zástupce německé potravinářské komory připomněl, že vyjednávání o současných pravidlech nařízení 1169/2011 trvalo po dobu dvou mandátů Evropské komise (respektive zasáhlo do dvou mandátů a trvalo déle, než bývá standardem).

Více po přihlášení zde:https://www.foodnet.cz/cs/legislativa/narizeni-o-poskytovani-informaci-o-potravinach-spotrebitelum/2-foodnet/1773-zapisy-z-fooddrinkeurope-inco, Zápis o výsledku jednání Food Drink Europe, INCO ze dne 31. ledna 2023.