• Varování před alkoholem na víně, které chce Irsko, vnímá Svaz vinařů negativně, 6. února 2023

Snahy Irska, aby na etiketách na víně stejně jako na všech alkoholických nápojích bylo varování, že škodí zdraví, vnímají čeští vinaři velmi negativně. Irské snahy jsou podle prezidenta Svazu vinařů ČR Martina Chlada nešťastné a nežádoucí, řekl ČTK. Koncept myšlenky považuje za stupidní. Podobně jako tradiční evropské vinařské země čeští vinaři irskou snahu odmítají, ač jsou pro střídmou konzumaci alkoholických nápojů a přestože předpokládají, že nějaká opatření přeci jen přijdou. Podobné varování už je léta na cigaretách.

Autor: ceskenoviny.cz

Vydáno: 6. února 2023

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/221740/varovani-pred-alkoholem-na-vine-ktere-chce-irsko-vnima-svaz-vinaru-negativne

  • Češi začali méně plýtvat jídlem. Otlučená zelenina už nevadí, říká průzkum, 6. února 2023

Otlučená zelenina nevadí a jedno uvařené jídlo na víc dní dopředu není problém. Stále více Čechů je i pod tlakem rostoucích cen šetrnější. 82 procent z nich je přesvědčených, že potravinami nyní neplýtvá. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury Ipsos.

Autor: thee

Vydáno: 6. února 2023

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/plytvani-potraviny-vyzkum.A230131_160538_ekonomika_thee

  • Cena vajec jen tak neklesne. Tlačí ji nahoru ptačí chřipka i budoucí zákaz klecí, 6. února 2023

Vejce nyní stojí běžně v obchodech přes šest korun. Dokonce i ve slevových akcích se za jeden kus platilo přes 4,70 koruny, vyplývá z analýzy letáků společnosti Česká distribuční. Meziročně tak i zlevněná vejce zdražila o 119 procent. Navíc je zřejmé, že ceny neklesnou, spíš naopak. Důvodů je několik.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cena-vejce-rust-ptaci-chripka-zakaz-klec-chov.A230205_190407_ekonomika_lisv?zdroj=galerie

  • Domácí chleba bez práce. Mlýn Perner přináší na trh nové chlebové směsi, 6. února 2023

Poslední roky jsou ve znamení rostoucího zájmu o domácí pečení. Lidé si doma rádi pečou nejen koláče a buchty, ale stále častěji i základní pečivo, jako je chleba. Mlýn Perner proto na trh vyslal své nové chlebové směsi, které jsou skvělé i pro nerozhodné, kteří se do pečení zatím nepustili. Příprava je snadná a upéct voňavý chleba zvládne i začátečník.

Autor: Advertorial

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/chlebove-smesi-mlyn-perner-novinka-domaci-chleba.A230202_084338_ekoakcie_vok

  • Na český původ zákazníci slyší. Ochotni připlatit si ale nejsou, říká marketér Penny, 6. února 2023

Zatímco podle analytiků teď lidé kvůli prudkému zdražování nakupují méně, diskontní prodejci mluví jinak. "Naopak sledujeme nárůst nových zákazníků," tvrdí vedoucí strategického marketingu řetězce Penny Vít Vojtěch v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Zákazníci sice stále ve velkém cílí na slevové akce, to se však podle něj může brzy změnit. Třeba podobně, jak se to stalo v Polsku.

Autor: Aneta Řezníčková

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/zakaznici-na-cesky-puvod-slysi-ochotni-priplatit-si-ale-nejs/r~76acdf98a3cc11edbe29ac1f6b220ee8/

  • Za jediný rok v Česku přibylo čtyři a půl tisíce zemědělců. Důvodem jsou dotace, 6. února 2023

Z českého venkova léta zaznívá varování před stárnutím zemědělců a nezájmem mladší generace o náročnou práci.

Autor: Jan Brož

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67167500-za-jediny-rok-v-cesku-pribylo-ctyri-a-pul-tisice-zemedelcu-duvodem-jsou-dotace

  • Vinařská mozaika se mění. V kurzu je Pálava i ryzlinky, trend bublinek neutichá, 6. února 2023

Nejvíce pěstovanou odrůdou v České republice loni zůstalo Veltlínské zelené, na druhé místo se však nově dostal Ryzlink rýnský. Skladba vinic se proměňuje. Moravští a čeští vinaři nejvíc vysazovali Pálavu, dále Tramín a stoupá i zájem o takzvané PIWI odrůdy. Potenciál pak vidí ve výrobě šumivých vín, která jsou světovým trendem. V tuzemsku se počet lahví sektů v prodeji za deset let téměř zdvojnásobil. Rostoucí křivku může zabrzdit aktuální zdražování.

Autor: Přemysl Spěvák

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/oblibena-vina-v-cesku.html

  • Takhle přibraly české děti. Lékaři varují před nedozírnými dopady, 6. února 2023

Data o nárůstu nadváhy a obezity u dětí jsou podle odborníků alarmující a vyžadují razantní zásah. S problémy se podle posledních údajů potýká už víc než čtvrtina dětí. Většina se jich nezbaví ani v dospělosti.

Autor: Daniela Přádová

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-takhle-pribraly-ceske-deti-lekari-varuji-pred-nedozirnymi-dopady-225047#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  • Konec letáků, méně slev. Makro chce Čechům úplně překopat nákupy, 6. února 2023

Potraviny v příštích měsících zlevňovat nebudou, říká šéf velkoobchodního řetězce Makro Jiří Nehasil. Podle něj je ale teď ideální příležitost, aby Česko vyskočilo z kolotoče letáků a akcí.

Autor: Zuzana Hodková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-konec-letaku-mene-slev-makro-chce-cechum-uplne-prekopat-nakupy-225156

  • Drahý cukr: Cukřenky už volně na stolech nenajdeme, míní expert. Zdraží dezerty i čokolády, 7. února 2023

Drahý cukr se projevuje i v gastronomii, podle expertů Česko čekají dražší dezerty a třeba i čokoláda. Ze stolů naopak ubudou cukřenky. Přímo cukráři navíc drahý cukr využívají i jako konzervant. „Cukr krupice či krystal zůstane jako hlavní sladidlo v cukrářském oboru,“ řekl Blesku jeden z nich s tím, že s alternativami za drahý cukr nepočítají. 

Autor: blesk.cz

Zdroj: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/734920/drahy-cukr-cukrenky-uz-volne-na-stolech-nenajdeme-mini-expert-zdrazi-dezerty-i-cokolady.html

  • Bod zlomu, dohnali jsme Západ. Alespoň cenami českých potravin, 7. února 2023

Mít stejné obchody jako v západní Evropě. Jeden z motivů listopadové revoluce a pozdější transformace se podařilo naplnit. Spotřebitelé z toho ale těžko budou mít radost. Nikdy nebyl výběr lacinějšího zboží za českými hranicemi lepší než v těchto dnech. Levným sousedem se stává dokonce Rakousko, dosud země s nejvyšší cenovou úrovní v regionu. V největším tamním řetězci Spar člověk nakoupí vejce, sýry, ořechy, čokoládu, láhev Coca-Coly atd. laciněji než doma.

Autor: Petr Holub

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-bod-zlomu-dohnali-jsme-zapad-alespon-cenami-ceskych-potravin-225190

  • Maloobchodní tržby stále klesají, za potraviny dosáhly historického minima, 7. února 2023

Maloobchodní tržby v Česku se loni meziročně snížily o 3,6 procenta, o rok dříve stouply o 4,4 procenta. V prosinci tržby obchodníků osmý měsíc za sebou v meziročním srovnání klesly, pokles ale zpomalil na 7,3 procenta z listopadových revidovaných 8,9 procenta. Pokles tržeb v posledním měsíci roku ovlivnil prodej potravin i nepotravinářského zboží, přičemž tržby za potraviny se dostaly na nejnižší hodnotu od roku 2001, tedy od začátku zjišťování.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-pokles-trzeb-v-maloobchode-40422211

  • Největší část příjmů dávají za bydlení a potraviny lidé z chudších regionů, průměrně přes 50 procent, 7. února 2023

Karlovarský a Ústecký kraj a také východní a severní Morava a Slezsko. To jsou regiony, ve kterých lidem po zaplacení bydlení a potravin zůstane méně peněz než jinde v Česku. Vyplývá to z lednových dat projektu Život k nezaplacení, na kterém Radiožurnál spolupracuje se společností PAQ Research. Sociologové se na ekonomickou situaci pravidelně ptají asi 1600 domácností.

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/chudoba-energie-davky-valorizace-zivot-k-nezaplaceni_2302030720_bko

  • Spotřeba piva v Evropě se sníží, bojí se Carlsberg, 7. února 2023

Dánský pivovar Carlsberg v úterý varoval před možným poklesem spotřeby piva v Evropě v důsledku vyšších cen, který by mohl podkopat růst jeho zisku v letošním roce. Společnost v loňském roce podle údajů zvýšila provozní zisk o 13 procent na 11,5 miliardy dánských korun (téměř 37 miliard Kč). Kvůli rozsáhlým odpisům však vykázala čistou ztrátu 1,1 miliardy dánských korun.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-spotreba-piva-v-evrope-se-snizi-boji-se-carlsberg-40422253

  • Lidl bude prodávat víc potravin pro vegany. Navíc omezí propagaci sladkostí cílenou na děti, 8. února 2023

Řetězec Lidl chce oslovit vegetariány, vegany, flexitariány i planetariány. Ve svém sortimentu proto bude postupně navyšovat podíl rostlinné stravy. Bezmasému trendy jde naproti i Tesco nebo e-shop Rohlík. Německý obchodní řetězec Lidl výrazněji vsadí na bílkoviny rostlinného původu. V rámci své privátní značky Vemondo hodlá do roku 2025 rozšířit jejich nabídku. Podobné plány má s celozrnnými výrobky.

Autor: Lenka Buřívalová

Zdroj: https://www.ekonews.cz/lidl-bude-prodavat-vic-potravin-pro-vegany-navic-omezi-propagaci-sladkosti-cilenou-na-deti/

  • Po kupci zůstala jen podobizna. Švihovský pivovar to nepoložilo a jede dál, 8. února 2023

Třiadvacátého září roku 2022 se v areálu švihovského rodinného pivovaru konala akce, na které mělo slavnostně zaznít jméno nového majitele. Ovšem místo něho byla na večírku přítomna pouze jeho podobizna. „Je to opravdu bizarní příběh, ale ten člověk se vypařil,“ říká majitelka pivovaru Anna van der Weerden. Po půl roce je podnik stále na prodej a beze změny mu velí neúnavná právnička.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/svihov-minipivovar-prodej-nova-sezona-letiste-retail.A230206_121927_ekonomika_vebe

  • Tržby obchodníků klesly osmý měsíc v řadě. Lidé šetřili hlavně na potravinách, 8. února 2023
Maloobchodní tržby v prosinci klesly osmý měsíc v řadě, pokles ale zpomalil na 7,3 procenta z listopadových revidovaných 8,9 procenta. Jde o horší výsledek než analytici očekávali. Pokles tržeb v posledním měsíci roku ovlivnil prodej potravin i nepotravinářského zboží, přičemž tržby za potraviny se dostaly na nejnižší hodnotu od roku 2001. Vyplynulo to z informací Českého statistického úřadu.
Autor: ČTK
  • Pekárenství loni prošlo otřesem, z 800 pekáren skončily desítky malých, 8. února 2023

Pekárenský průmysl prošel loni dramatickým otřesem a z 800 pekáren jich postupně skončily desítky, především v malých městech a na venkově, a očekává se, že mohou skončit další. I když Svaz pekařů a cukrářů ČR loni na jaře očekával, že problém budou mít především velké a střední pekárny, nakonec bylo extrémní zdražení mouky a energií kritické pro malé, často rodinné podniky, řekl na brněnském veletrhu Salimatech výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý.

Autor: zemedelec.cz

Zdroj: https://zemedelec.cz/pekarenstvi-loni-proslo-otresem-z-800-pekaren-skoncily-desitky-malych/

  • Kaufland a Lidl spustí zpětný odběr petek i plechovek. Místo zálohy dají slevu, 9. února 2023

Obchodní řetězce Kaufland a Lidl spustí 23. února testovací projekt zpětného odběru nápojových PET láhví a plechovek. Každý řetězec umožní zákazníkům obaly vracet ve třech svých prodejnách. Ve kterých obchodech si budou moci lidé vracení láhví vyzkoušet, zatím řetězce neuvedly.

Autor: mar, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zalohovani-pet-lahve-plechovky-kaufland-lidl.A230208_152030_ekonomika_rie

  • Řetězce otestují, jestli lidé chtějí vracet petky, 9. února 2023

V Česku jsou první automaty na vracení PET lahví a plechovek. Jak automaty na použité obaly fungují, si Češi vyzkouší na šesti prodejnách Lidlu a Kauflandu.

Autor: Filip Horáček

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-retezce-otestuji-jestli-lide-chteji-vracet-petky-22533

  • Mnohé malé pekárny investují do nového vybavení, jeho výrobci rostou tržby, 9. února 2023

Mnohé malé pekárny a cukrárny investují do nového vybavení, i když řešily ekonomické dopady pandemie koronaviru a na provoz dopadají velmi drahé energie. Motivací jim je snaha o snížení nákladů za energie nebo zefektivnění výroby. ČTK to na brněnském veletrhu potravinářských technologií Salimatech řekl obchodní ředitel společnosti Jarospol Jiří Černý. Firma se zaměřuje na výrobu a distribuci strojů pro střední a řemeslné pekárny a pekařská bistra. Právě řemeslná výroba je podle Černého rostoucím odvětvím.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/221779/mnohe-male-pekarny-investuji-do-noveho-vybaveni-jeho-vyrobci-rostou-trzby

  • Nymburský pivovar loni vystavil o deset procnet piva méně, 9. února 2023

Pivovar Nymburk, který vaří Postřižinské pivo, loni vystavil 165.000 hektolitrů piva, zhruba o deset procent méně než v roce 2021. Na export šlo loni zejména kvůli válce na Ukrajině méně piva, meziročně zhruba o 10 000 hektolitrů. Uvedl to ředitel pivovaru Pavel Benák.

Autor: Petra Vaňatová

Zdroj: https://zemedelec.cz/nymbursky-pivovar-loni-vystavil-o-deset-procnet-piva-mene/

  • Výživové doplňky? Drahé diety? Člověku stačí běžné potraviny, říká expert, 9. února 2023

Nárazové drastické diety nefungují, protože nejsou udržitelné. Stejně tak neexistují zakázané potraviny, jen zakázané množství, říká expert na výživu a fitness Lukáš Roubík v dalším dílu seriálu Klamatéři, který mapuje novodobé podvodníky v Česku.

Autor: Julie Mahlerová

Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/klamateri-serial-podvody-dieta-zakaz-potravina-expert-vyziva.A230205_194115_domaci_lisv?zdroj=LN_banner

  • Firmy mění logo. Potřebují omladit tvář, 9. února 2023

Říká se, že logo je obličej značky. A každé logo časem stárne, takže řada firem se čas od času rozhodne pro omlazení. K takzvanému redesignu se v minulosti uchýlilo mnoho firem a vyměnily staré logo za nové. Tak změnil tvář například potravinářský gigant Pepsi, počítačová společnost Apple nebo český řetězec s drogistickým zbožím Teta.

Autor: Vilém Janouš

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/logo-firmy-zmena-znacka-20230123.html

  • Ovocnáři zlikvidují asi desetinu jabloňových sadů, na pěstování prodělávají, 9. února 2023

Zhruba desetinu jabloňových sadů zlikvidují během letošní zimy čeští ovocnáři. Na pěstování jablek totiž prodělávají. Jejich unie vyjmenovává víc negativních vlivů, které za tím stojí – mimo jiné drahé energie a hnojiva, rostoucí cena práce a také přebytek úrody z Polska.

Autor: ČT24

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3563427-ovocnari-zlikviduji-asi-desetinu-jablonovych-sadu-na-pestovani-prodelavaji

  • Jsou plné cukru a chutí, přesto test pomerančových džusů našel i nevábné kusy, 10. února 2023

Je pěkně kulatý, oranžový, voní skvostně, chutná ještě lépe a navrch je pomeranč plný vitaminu C. Co víc si od parťáka proti únorovému splínu a virózám přát. Jenže zároveň vše, co máme rádi, je prý buď nemravné, nezákonné, nebo to jde na tloušťku. Což platí i pro ovocné šťávy obsahující pomeranč. Nezavrhujte je, ale dejte si je spíš za odměnu.

Autor: iDNES.cz

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/test-pomerancove-dzusy-chut-vitaminy-cukr-zdravi.A230209_112822_test_pmk

  • Závadné kuřecí z Polska: Češi ho mohou mít doma, 10. února 2023

Potravinářská komora ČR sleduje kauzu závadného polského kuřecího masa od konce loňského roku. V Česku je zatím klid, ČOI však zostřuje dohled nad tímto sortimentem.

Autor: Martin Duplák

Zdroj: https://udalosti247.cz/domaci/potravinarska-inspekce-peclive-kontroluje-kurata-z-polska/

  • Výroba masa minulý rok klesla o 4,2 procenta, snížila se i spotřeba, 10. února 2023

Výroba masa minulý rok klesla o 4,2 procenta na 447 317 tun, tedy na zhruba stejnou úroveň jako v roce 2018. Nejvíce, o 5,5 procenta, klesla produkce hovězího masa. Ceny zemědělských výrobců ve čtvrtém čtvrtletí stouply nejvíce u jatečných prasat, meziročně o 49,8 procenta. Ceny výrobců jatečných kuřat vzrostly o 29,6 procenta a ceny jatečného skotu byly meziročně o 21,7 procenta vyšší. Vyplývá to ze zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ceny zemědělských výrobců v průměru za celý rok 2022 vzrostly o 31,8 procenta. Loni také výrazně klesly stavy prasat o 11 procent, stavy skotu naopak vzrostly o 2,3 procenta.

Autor. Petra Vaňatová

Zdroj: https://zemedelec.cz/vyroba-masa-minuly-rok-klesla-o-42-procenta-snizila-se-i-spotreba/

  • Drahé energie a málo zákazníků. Obchody v centru Znojma drtí krize, 10. února 2023

Některé zavřely úplně, jiné omezily provoz. Po řadě restaurací doléhá ve Znojmě tíha drahých energií a nízkých tržeb na malé obchody se základními potravinami. V centru města narazí nyní zákazníci na několik zamčených dveří svých oblíbených prodejen. Marně brala za kliku u masny ve Studentské ulici například Ivana Vyhnálková. „Vyběhla jsem z domu najisto do řeznictví a překvapilo mě, že mají zavřeno i v úterý. To dříve nebývalo,“ krčila rameny žena.

Autor. Dagmar Sedláčková

Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/drahe-energie-krize-zavzene-obchody-znojmo-centrum.html

  • Polská jablka dohánějí ovocnáře k pláči. „Část úrody jsme nechali na stromech, přes zimu zmizí desetina sadů“, 10. února 2023

Česká jablka nejdou na odbyt kvůli konkurenci z Polska. Náš severní soused valnou většinu své jablečné produkce vyvážel do Ruska a Běloruska. Ty se však ocitly na sankčním seznamu Evropské unie. Od anexe Krymu v roce 2014 tak nemůže Polsko vyvážet do Ruska a od loňska kvůli zapojení Běloruska do války na Ukrajině ani tam. Loňskou bohatou úrodou tak Poláci zaplavili trh EU, včetně Česka.

Autor: Lukáš Karbulka

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/cesko-zemedelstvi-ovoce-jablko-obchod-sad-polsko-cesko.A230209_131238_ln_ekonomika_rkj?zdroj=LN_top

  • Rodina se dvěma dětmi by mohla v roce 2023 ušetřit 14 000 Kč, pokud by přestala plýtvat potravinami, 10. února 2023

Spolu s prudce se zvyšující cenou potravin vyvstává i otázka, kolik jich spotřebitelé znehodnotí a jakou finanční hodnotu vyhozené potraviny mají. Vysoká škola ekonomická v Praze ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a spolkem Zachraň jídlo nyní sestavila výpočet pro odhad ceny znehodnocených potravin v domácnostech. Vyplývá z něj, že rodina o dvou dospělých a dvou dětech ročně přijde o 14 076 korun. Přepočteno na průměrnou domácnost, kterou podle Českého statického úřadu tvoří 2,33 osoby, to dělá 8 199 Kč.

Autor: mendelu.cz

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/221794/rodina-se-dvema-detmi-by-mohla-v-roce-2023-usetrit-14-000-kc-pokud-by-prestala-plytvat-potravinami

  • Kostka másla už nemá vždycky 250 g. Jak nenaletět na zdánlivě nízkou cenu?, 10. února 2023

Máslo jsme si řadu let kupovali jen jako čtvrtkilovku nebo tzv. osminku, nově jsou ke koupi balení másla o váze 170 g. Jak zjistit, zda se nákup takového másla vyplatí, či nikoliv?

Autor: Kateřina Čepelíková

Zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/cena-masla-velikost-baleni/

  • Smrskflace: Dostanete méně, zaplatíte více, 10. února 2023
Když jde o ceny, stále častěji nás šálí zrak. Není to iluze, je to projev inflace. Smrskl se chléb, zmenšil se počet čajových sáčků v balení. Jogurt už nemá 150 g, ale 145 g.
 
Autor: Radovan Novotný
 
  • Pivaři změnili lokál. Místo hospody chodí do obchodům, 10. února 2023

„Ve většině případů končí Čech a přebírá to Vietnamec. Bez pomoci obcí by malé prodejny nepřežily.“ Hostem Agendy SZ Byznys byl Petr Morava, generální ředitel společnosti Čepos.

Autor: Silvie Friedmannová

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-pivari-zmenili-lokal-misto-hospody-chodi-do-obchodu-225260#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest214_doporucovane_medium_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz