POTRAVINY / MASO (22/01/2023) Společenská role masa: vědci zveřejnili klíčové důkazy a závěry z mezinárodního dublinského summitu o společenské roli masa, celá studie vyjde v březnovém vydání časopisu Animal Frontiers; pravidelná konzumace masa, mléčných výrobků a vajec je v rámci vyvážené stravy podle těchto závěrů pro člověka prospěšná
V říjnu 2022 proběhl v Dublinu (IE) mezinárodní summit zaměřený na roli masa a živočišné výroby ve společnosti, přednášky vědců z celého světa byly zaměřeny na význam masa v evoluci člověka, na optimální stravování ve všech fázích lidského života, na biologickou rozmanitost a zdraví půdy, dopad na životní prostředí a na emise skleníkových plynů, na hospodářský růst, živobytí zemědělců a na rozmanité kultury. Zástupci akademické obce oznámili dne 16/01/2022 zveřejnění klíčových důkazů a závěrů z tohoto summitu, komplexní závěry by měly být publikovány v březnovém vydání časopisu Animal Frontiers. Chovy hospodářských zvířat musí podle vědců postupovat v souladu s nejvyššími vědeckými standardy, posílena musí být spolupráce ve veřejném, akademickém a soukromém sektoru. Díky tomu bude dále docházet ke zlepšování výkonnosti a vlivu chovu hospodářských zvířat a jeho přínosu pro zdraví, životní prostředí a živobytí.
Mezi klíčové důkazy a závěry summitu patří:
- Potraviny živočišného původu poskytují řadu základních živin a dalších zdraví prospěšných látek, z nichž mnohé jsou ve stravě celosvětově nedostatkové, a to i u obyvatel s vyššími příjmy. Pravidelná konzumace masa, mléčných výrobků a vajec v rámci vyvážené stravy je pro člověka prospěšná; Hospodářská a pastevní zvířata jsou schopna využívat půdu nevhodnou pro rostlinnou výrobu a jsou nenahraditelná pro dosažení oběhového zemědělství, protože přeměňují nepoživatelnou biomasu vznikající při výrobě potravin pro spotřebitele na vysoce kvalitní a na živiny bohaté potraviny. Dobře řízené systémy chovu hospodářských zvířat mohou přispívat k sekvestraci uhlíku, zdraví půdy, biologické rozmanitosti, ochraně povodí a dalším důležitým ekosystémovým službám;
- Chov hospodářských zvířat zajišťuje potraviny, oblečení, energie, hnojiva, zaměstnání a příjem milionům lidí na celém světě. Vlastnictví hospodářských zvířat je jedním z nejběžnějších soukromých aktiv na světě a je základem mnoha venkovských ekonomik, což má dopad zejména na ekonomické posílení žen, neboť v některých společnostech je to jedno z mála aktiv, které mohou ženy vlastnit;
- Možnost volby stravy je luxusem, který není dostupný mnoha lidem na celém světě, včetně těch, kteří se potýkají s přetrvávajícími problémy podvýživy a nemožnosti přístupu k dostatečnému množství bílkovin. Debaty o produkci a spotřebě masa musí zohledňovat etické aspekty, včetně kulturního a historického významu masa, regionálních souvislostí a omezení produkce potravin, přístupu, rovnosti a autonomie.
Vědci rovněž vyzvali akademickou obec k podpoře tzv. Dublinské deklarace, kterou ke dni vydání tohoto zpravodajství podepsalo již 678 vědců z celého světa.