Podívejte se na činnost Potravinářské komory ČR v roce 2022 (nejen v číslech)

  • Při příležitosti předsednictví ČR v Radě EU jsme uspořádali 2 doprovodné akce, dohromady se těchto akcí účastnilo téměř 300 účastníků.
  • Organizovali jsme 3 odborné webináře, o které projevilo zájem přes 200 účastníků a řadu dalších seminářů
  • Potravinářská komora ČR nebo Česká technologická platforma pro potraviny se objevila v 6 786 mediálních výstupech, nejvíce v měsíci září
  • Uspořádali jsme 7 tiskových konferencí a vydali jsme 20 tiskových zpráv
  • Edukovali jsme přes 1500 žákyň a žáků v rámci projektu V rytmu zdraví
  • Na půdě PK ČR proběhlo více jak 30 zasedání odborných pracovních skupin, výborů a platforem
  • K prosinci 2022 je registrováno na webu ČCN  354 výrobců potravin, 15 chovatelů prasat  a 13 výrobců krmiv. Smlouvy jsou uzavřeny s 269 společnostmi zahrnujícími jak výrobce potravin, tak chovatele a výrobce krmiv. Potravinářských výrobků je registrováno 2 200 a to včetně různých balení. 
  • Zapojili jsme se do 25 připomínkových řízení, zaslali jsme značné množství dopisů úředníkům, vypracovali stanoviska a účastnili se veřejných konzultací Evropské komise, sdíleli jsme názory s organizací FoodDrinkEurope

Těšíme se na spolupráci se členy na dalších podobných projektech v roce 2023.

 

Hájíme zájmy potravinářského průmyslu:

  • Zastupujeme a reprezentujeme subjekty z oboru potravinářského průmyslu
  • Podílíme se na tvorbě standardů pro vyšší kvalitu potravin
  • Nabízíme pravidelné vzdělávací akce, publikujeme
  • Informujeme o projektech, dotačních titulech
  • Poskytujeme informační servis
  • Zajišťujeme kontakty/úzkou spolupráci s příslušnými orgány státní správy a účastníme se projednávání návrhů právních předpisů
  • Zajišťujeme styk se sdělovacími prostředky k obhajování a vysvětlování zájmů potravinářského průmyslu
  • Podporujeme, vědu, výzkum, vývoj a inovace
  • Zajišťujeme PR aktivity a marketing pro oblast potravinářského průmyslu a další…

Aktuální témata:

  • Energetická krize / pomoc potravinářům / ceny všech vstupů
  • Zastropování cen energií, Dočasný krizový rámec EU
  • Ceny potravin, promítání zvyšujících se vstupů do cen konečných výrobků
  • Označovaní výživových hodnot na přední straně obalů (např. Nutri-Score)
  • Ochrana názvů výrobků živočišného původu

Značky kvality – České cechovní normy a Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou

  • Skladba stravy je nejvýznamnějším faktorem, kterým sami ovlivňujeme své zdraví a délku života
  • Značky kvality pomáhají spotřebiteli při výběru kvalitních potravin
  • Značky kvality označují potraviny s vyšším kvalitativním nadstandardem ve srovnání s jinými potravinami stejné kategorie
  • ČCN
    • obsahují povinné, přípustné a nepřípustné složky u všech potravin
    • upravují použití přídatných látek
    • vyšší obsah významných složek potravin se zdravotním benefitem
    • vyšší obsah hlavní složky (například  vyšší obsah masa u masných výrobků; vyšší obsah žitné mouky u žitných pekařských výrobků nebo vícezrnné složky u vícezrnných pekařských výrobků)
    • vyšší mikrobiologická kvalita (hlavně u mléčných výrobků)
    • nebo také úprava parametrů potravin, které nemají žádnou komoditní vyhlášku

Vzdělávací akce:             

Potravinářská komora ČR organizuje vlastní odborné semináře i webináře a proškoluje zaměstnance potravinářských podniků. Účastníci získávají nové znalosti, aktuální novinky z oboru z oblasti potravinářského a nápojového průmyslu, ochrany životního prostředí atd. Tyto vzdělávací akce jsou přístupné všem zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti.                                                                                                              

  1. Odborný webinář PK ČR Falšování a autenticita potravin, problematika aditivních látek (1. února 2022)
  2. Odborný seminář PK ČR Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy (21. dubna 2022)
  3. Odborný seminář PK ČR "Digitální marketing v potravinářství pro oslovení spotřebitelů (14. června 2022)
  4. Výroční konference PLATFORMY PRO REFORMULACE s názvem VZDĚLÁVÁNÍ SPOTŘEBITELŮ V OBLASTI ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU (15. září 2022)
  5. Výroční konference VÝBORU PRO UDRŽITELNOU A ETICKOU PRODUKCI s názvem CESTA POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SMĚREM K UDRŽITELNOSTI (10. listopadu 2022)
  6. Výroční konference VÝBORU PRO KVALITU POTRAVIN s názvem NOVÉ TRENDY V POTRAVINÁŘSTVÍ (7. prosince 2022)

Další aktivity:

  • Internetový vzdělávací kurz V rytmu zdraví
  • Časopis CZ TEST
  • Televizní pořad Boží dar VI. – příběhy českých potravin (Sádlo, med, modrý mák, žampion a hlíva ústřičná, jablko, tvaroh, gothaj, hovězí maso, vánoční cukroví)
  • S vůní tradice (dýně, husa, brambory, divočák, víno, kapr) - ČR Dvojka - 5minutové pořady doplňující tematicky jednotlivé díly. Vždy 10 rozhlasových pořadů k jednomu televiznímu dílu.
  • Cena Potravinářské komory o nejlepší inovativní potravinářský výrobek
    • Kategorie reformulace roku
    • Kategorie Bezpečnost a kvalita potravin
    • Kategorie Potraviny pro zvláštní výživu
  • Snažíme se inspirovat ostatní potravinářské společnosti k inovativnímu přístupu k práci
  • Databáze reformulovaných výrobků
  • Studentská soutěž – Studenti pro kvalitu potravin

Výbory PK ČR:

  • Legislativní výbor
  • Výbor pro životní prostředí
  • Výbor pro obchod a marketing 

Česká technologická platforma pro potraviny

Vizí České technologické platformy pro potraviny je integrace strategicky zaměřeného, nadnárodního a koordinovaného výzkumu v oblasti výživy a výroby potraviny včetně přenosu výsledků výzkumu do praxe potravinářských a spotřebitelských oborů a řízení potravinového řetězce. 

Výbory ČTPP:

  • Výbor pro výživovou politiku
    • Platforma pro reformulace
    • Pracovní skupina pro mléko
    • Pracovní skupina Obiloviny v lidské výživě
    • Pracovní skupina pro maso
  • Výbor pro kvalitu potravin
    • Pracovní skupina pro obchod a marketing
    • Technologické výzvy v potravinářství - Membránové procesy v potravinářství
  • Výbor pro bezpečnost potravin a důvěru spotřebitelů
    • Pracovní skupina Alkohol zodpovědně
    • Pracovní skupina pro bezpečnost potravin
    • Pracovní skupina pro antibiotika
  • Výbor pro udržitelnou a etickou produkci
    • Platforma pro alternativní potraviny a nápoje

Tiskové konference PK ČR:

Tisková konference Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku patří_16.2.2022

Tisková konference Priority předsednictví ČR v Radě EU_23.3.2022

Tisková konference Zelená dohoda pro Evropu_12.5.2022 za účasti europoslankyně Veroniky Vrecionové

Kulatý stůl Ceny potravin a hlavní důvody zdražování_11.8.2022 ve spolupráci s Agrární komorou ČR

Tisková konference Reformulace_15.9.2022 za účasti náměstkyně ministra zdravotnictví a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové

Kulatý stůl s europoslanci_20.9.2022

Vánoční tisková konference_ Jak jsme přemluvili EK… _13.12.2022

 

Aktuality a názory sdílíme také na Facebooku, Instagramu, Twitteru a LinkedIn.