Podívejte se na činnost Potravinářské komory ČR v roce 2022 (nejen v číslech)
- Při příležitosti předsednictví ČR v Radě EU jsme uspořádali 2 doprovodné akce, dohromady se těchto akcí účastnilo téměř 300 účastníků.
- Organizovali jsme 3 odborné webináře, o které projevilo zájem přes 200 účastníků a řadu dalších seminářů
- Potravinářská komora ČR nebo Česká technologická platforma pro potraviny se objevila v 6 786 mediálních výstupech, nejvíce v měsíci září
- Uspořádali jsme 7 tiskových konferencí a vydali jsme 20 tiskových zpráv
- Edukovali jsme přes 1500 žákyň a žáků v rámci projektu V rytmu zdraví
- Na půdě PK ČR proběhlo více jak 30 zasedání odborných pracovních skupin, výborů a platforem
- K prosinci 2022 je registrováno na webu ČCN 354 výrobců potravin, 15 chovatelů prasat a 13 výrobců krmiv. Smlouvy jsou uzavřeny s 269 společnostmi zahrnujícími jak výrobce potravin, tak chovatele a výrobce krmiv. Potravinářských výrobků je registrováno 2 200 a to včetně různých balení.
- Zapojili jsme se do 25 připomínkových řízení, zaslali jsme značné množství dopisů úředníkům, vypracovali stanoviska a účastnili se veřejných konzultací Evropské komise, sdíleli jsme názory s organizací FoodDrinkEurope
Těšíme se na spolupráci se členy na dalších podobných projektech v roce 2023.
Hájíme zájmy potravinářského průmyslu:
- Zastupujeme a reprezentujeme subjekty z oboru potravinářského průmyslu
- Podílíme se na tvorbě standardů pro vyšší kvalitu potravin
- Nabízíme pravidelné vzdělávací akce, publikujeme
- Informujeme o projektech, dotačních titulech
- Poskytujeme informační servis
- Zajišťujeme kontakty/úzkou spolupráci s příslušnými orgány státní správy a účastníme se projednávání návrhů právních předpisů
- Zajišťujeme styk se sdělovacími prostředky k obhajování a vysvětlování zájmů potravinářského průmyslu
- Podporujeme, vědu, výzkum, vývoj a inovace
- Zajišťujeme PR aktivity a marketing pro oblast potravinářského průmyslu a další…
Aktuální témata:
- Energetická krize / pomoc potravinářům / ceny všech vstupů
- Zastropování cen energií, Dočasný krizový rámec EU
- Ceny potravin, promítání zvyšujících se vstupů do cen konečných výrobků
- Označovaní výživových hodnot na přední straně obalů (např. Nutri-Score)
- Ochrana názvů výrobků živočišného původu
Značky kvality – České cechovní normy a Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou
- Skladba stravy je nejvýznamnějším faktorem, kterým sami ovlivňujeme své zdraví a délku života
- Značky kvality pomáhají spotřebiteli při výběru kvalitních potravin
- Značky kvality označují potraviny s vyšším kvalitativním nadstandardem ve srovnání s jinými potravinami stejné kategorie
- ČCN
- obsahují povinné, přípustné a nepřípustné složky u všech potravin
- upravují použití přídatných látek
- vyšší obsah významných složek potravin se zdravotním benefitem
- vyšší obsah hlavní složky (například vyšší obsah masa u masných výrobků; vyšší obsah žitné mouky u žitných pekařských výrobků nebo vícezrnné složky u vícezrnných pekařských výrobků)
- vyšší mikrobiologická kvalita (hlavně u mléčných výrobků)
- nebo také úprava parametrů potravin, které nemají žádnou komoditní vyhlášku
Vzdělávací akce:
Potravinářská komora ČR organizuje vlastní odborné semináře i webináře a proškoluje zaměstnance potravinářských podniků. Účastníci získávají nové znalosti, aktuální novinky z oboru z oblasti potravinářského a nápojového průmyslu, ochrany životního prostředí atd. Tyto vzdělávací akce jsou přístupné všem zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti.
- Odborný webinář PK ČR Falšování a autenticita potravin, problematika aditivních látek (1. února 2022)
- Odborný seminář PK ČR Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy (21. dubna 2022)
- Odborný seminář PK ČR "Digitální marketing v potravinářství pro oslovení spotřebitelů (14. června 2022)
- Výroční konference PLATFORMY PRO REFORMULACE s názvem VZDĚLÁVÁNÍ SPOTŘEBITELŮ V OBLASTI ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU (15. září 2022)
- Výroční konference VÝBORU PRO UDRŽITELNOU A ETICKOU PRODUKCI s názvem CESTA POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SMĚREM K UDRŽITELNOSTI (10. listopadu 2022)
- Výroční konference VÝBORU PRO KVALITU POTRAVIN s názvem NOVÉ TRENDY V POTRAVINÁŘSTVÍ (7. prosince 2022)
Další aktivity:
- Internetový vzdělávací kurz V rytmu zdraví
- Časopis CZ TEST
- Televizní pořad Boží dar VI. – příběhy českých potravin (Sádlo, med, modrý mák, žampion a hlíva ústřičná, jablko, tvaroh, gothaj, hovězí maso, vánoční cukroví)
- S vůní tradice (dýně, husa, brambory, divočák, víno, kapr) - ČR Dvojka - 5minutové pořady doplňující tematicky jednotlivé díly. Vždy 10 rozhlasových pořadů k jednomu televiznímu dílu.
- Cena Potravinářské komory o nejlepší inovativní potravinářský výrobek
- Kategorie reformulace roku
- Kategorie Bezpečnost a kvalita potravin
- Kategorie Potraviny pro zvláštní výživu
- Snažíme se inspirovat ostatní potravinářské společnosti k inovativnímu přístupu k práci
- Databáze reformulovaných výrobků
- Studentská soutěž – Studenti pro kvalitu potravin
Výbory PK ČR:
- Legislativní výbor
- Výbor pro životní prostředí
- Výbor pro obchod a marketing
Česká technologická platforma pro potraviny
Vizí České technologické platformy pro potraviny je integrace strategicky zaměřeného, nadnárodního a koordinovaného výzkumu v oblasti výživy a výroby potraviny včetně přenosu výsledků výzkumu do praxe potravinářských a spotřebitelských oborů a řízení potravinového řetězce.
Výbory ČTPP:
- Výbor pro výživovou politiku
- Platforma pro reformulace
- Pracovní skupina pro mléko
- Pracovní skupina Obiloviny v lidské výživě
- Pracovní skupina pro maso
- Výbor pro kvalitu potravin
- Pracovní skupina pro obchod a marketing
- Technologické výzvy v potravinářství - Membránové procesy v potravinářství
- Výbor pro bezpečnost potravin a důvěru spotřebitelů
- Pracovní skupina Alkohol zodpovědně
- Pracovní skupina pro bezpečnost potravin
- Pracovní skupina pro antibiotika
- Výbor pro udržitelnou a etickou produkci
- Platforma pro alternativní potraviny a nápoje
Tiskové konference PK ČR:
Tisková konference Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku patří_16.2.2022
Tisková konference Priority předsednictví ČR v Radě EU_23.3.2022
Tisková konference Zelená dohoda pro Evropu_12.5.2022 za účasti europoslankyně Veroniky Vrecionové
Kulatý stůl Ceny potravin a hlavní důvody zdražování_11.8.2022 ve spolupráci s Agrární komorou ČR
Tisková konference Reformulace_15.9.2022 za účasti náměstkyně ministra zdravotnictví a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové
Kulatý stůl s europoslanci_20.9.2022
Vánoční tisková konference_ Jak jsme přemluvili EK… _13.12.2022
Aktuality a názory sdílíme také na Facebooku, Instagramu, Twitteru a LinkedIn.