Majonéza, nebo tatarská omáčka? Lidé nad 60 let nejčastěji přidávají do pochoutky bílý jogurt. S hráškem, nebo bez? A co takové jablko? Recept na bramborový salát se liší v každé domácnosti. Hygienické principy jeho přípravy by však měly být všude stejné. Ovlivňují totiž třeba dobu, jak dlouho salát vydrží.

Pozor na skořápky
Pokud do bramborového salátu dáváte hrášek, patříte podle průzkumu značky Bonduelle a agentury STEM/MARK k polovině populace. Osm procent rodin se při přípravě obejde bez majonézy a tatarské omáčky. V 15 procentech salátů připravených o Vánocích je oblíbený bílý jogurt, upřednostňují ho nejčastěji respondenti starší 60 let.

„Budete-li na zamíchání salátu chtít použít jogurt, myslete na to, že se jedná o kysaný mléčný výrobek, který v jednom gramu obsahuje deset milionů živých mikroorganismů,“ popisuje Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. „Ty se sice živí mléčným cukrem, ale nepohrdnou ani jinými sacharidy a salát by vám tak mohl při nesprávném skladování začít kvasit. Jogurt proto k ostatním surovinám přidávejte až těsně před konzumací,“ varuje Fourová.

Autor: Veronika ReicheltováMetro.cz

Vydáno: 12. prosince 2022

Zdroj: https://www.metro.cz/polovina-cechu-kontaminuje-tradicni-stedrovecerni-jidlo-bramborovy-salat-1ud-/praha.aspx?c=A221211_175643_metro-praha_mbena