(13/11/2022)   Česká republika uspořádala konferenci k označování potravin, ze strany panelistů zazněla podpora zohlednění stupně zpracování potravin při nastavování systému značení výživových hodnot potravin i podpora ochrany názvů potravin živočišného původu

Česká republika v rámci svého předsednictví zorganizovala dne 10/11/2022 konferenci k problematice označování potravin. Konference proběhla v Bruselu na Stálém zastoupení České republiky za účasti zástupců českého ministerstva zemědělství, Evropské komise, Evropského parlamentu, Potravinářské komory ČR, největší evropské zemědělské organizace Copa a Cogeca, ale i dalších relevantních zástupců včetně FAO. Za Česko vystoupil náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka, který varoval před příliš zjednodušujícím pohledem, který poskytují některé systémy značení výživových hodnot na přední straně obalu. To s sebou nese mnohá rizika včetně nežádoucí propagace vysoce zpracovaných potravin nebo dělení potravin na zdravé a nezdravé. Spotřebitelé by podle Fialky měli mít k dispozici objektivní informace o skutečné povaze produktů, mělo by proto dojít i k zavedení ochrany názvů tradičních potravin živočišného původu. Tím by se předešlo vytváření mylného dojmu o možném nahrazování těchto potravin jejich imitacemi na rostlinné bázi, které mají pouze podobné senzorické vlastnosti, nutriční vlastnosti jsou ale nesrovnatelné. Ve shodě s náměstkem Fialkou vystoupil generální tajemník Copa a Cogeca, který rovněž varoval před příliš zjednodušujícím přístupem ke značení výživových hodnot a shodně vyzval k zavedení ochrany názvů potravin živočišného původu v EU. V tomto duchu vystoupila i prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, která vyhodnotila, jak by zavedení systému Nutri-Score pomáhalo naplňovat cíle evropské strategie Farm to Fork související s výživou. Uvedla, že by zavedení Nutri-Score sice spotřebitelům poskytlo jednodušší informace o potravinách, zároveň by ale zcela selhalo ve snaze poskytovat spotřebitelům pravdivé informace o zdravé a udržitelné výživě. Prezidentka rovněž varovala před propagací vysoce zpracovaných potravin a dělením potravin na zdravé a nezdravé. Zástupkyně Evropského parlamentu, europoslankyně Véronique Trillet-Lenoir (FR, Renew), zavedení systému nutričního označování na přední straně obalu podpořila, podporu žádnému konkrétnímu systému ale nevyslovila. Zástupkyně FAO Lynnette Neufeld upozornila na komplexitu celé problematiky, podle ní není možné vytvořit funkční jednotný systém pro velké regiony s významnými kulturními odlišnostmi. Evropská komise by měla legislativní návrhy k označování potravin předložit v prvním pololetí roku 2023, zástupkyně Komise, která byla rovněž jednou z panelistů Konference, uvedla, že Komise posuzuje různé systémy značení a je si vědoma komplexnosti a složitosti dané problematiky a dopadu na zdraví evropských občanů. Z toho důvodu došlo k odkladu předložení legislativního návrhu (původně měl být předložen do konce roku 2022).

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu