V pořadu Zaostřeno Český rozhlas Plus vysvětluje situaci v oblasti plýtvání potravinami u výrobců potravin konzultant pro oblast udržitelné výroby a spotřeby Potravinářská komora České republiky Jan Pivoňka.
Pokud se týká té výroby samotný, tak pro potravináře je velmi důležitý, aby uměli správně plánovat a sledovat svoje toky, aby nevytvářeli někde zbytečný zásoby. Nedocházelo nikdy ke ztrátám z důvodu kažení jako v průběhu toho výrobního procesu. No potom tím dalším aspektem je samozřejmě nastavení toho výrobního procesu tak, aby se pokud možno dosahovalo dlouhé trvanlivosti či produktu, aby nedocházelo potom k plýtvání potravinami na straně distribuce nebo na straně spotřebitelů. Tam poměrně významnou roli mimo těch jednotlivých technologií hraje balení potravin a místo, kde se potravina zabalí. Za takový velmi efektivní způsob distribuce těch potravin neskutečně dneska považováno to, že ta potravina je zabalena přímo výrobci v tom obalu, se dostane až ke spotřebiteli takové několikrát přebalená potravin a jednak se do potraviny vnáší potenciální kontaminace a za druhé ta spotřeba obalu je potom násobně větší, než když to zabalíte jednou na začátku a rozbalíte jednou na konci.