Situace je vážná. Dochází ke zdražení všech vstupů najednou, suroviny, energie, obaly, pohonné hmoty i pracovní síla. Navrhujeme snížení DPH na všechny potraviny o 10 %, zastropování cen pro všechny podniky bez rozdílu a zejména snížení zastropovaných cen na úroveň, kterou navrhuje EU, uvedla v rozhovoru pro FE NEWS prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.
Jak se neúměrně rostoucí ceny energií promítají do provozu jednotlivých podniků? Mohou být, nebo jsou pro některé likvidační?
Jsou potravinářské provozy, které jsou energeticky velmi náročné, jsou provozy, které jsou náročné méně. Některé provozy plyn nepotřebují, některé se bez plynu neobejdou a některé hledají alternativní úspornější varianty. Například na vlastní náklady přechází na naftu nebo LTO. Mezi energeticky náročné provozy patří například pekárny, masozpracující průmysl, konzervárny. Energetická náročnost je v rámci potravinářského průmyslu velmi individuální. Někteří výrobci mají zafixované ceny energií do konce roku i dále. Provozy, kterým například zkrachoval dodavatel energií a jsou nuceni nakupovat energii na burze za spotové ceny mají situaci velmi ztíženou.
Autor: fenews.cz
Vydáno: 2. listopadu 2022