V neděli 16. října jsme oslavili Světový den chleba. K jásání ale není moc důvodů. Končí nejen restaurace. Zavírají i pekárny. Čeká nás období, kdy nebudou na každém rohu?
Od chvíle, kdy se částečně uvolnil vývoz obilí z Ukrajiny, mouka přibrzdila ve zdražování. To se ale nejspíš změní, na světových burzách totiž obilí opět zdražuje. Jenže podíl mouky na celkové ceně konečného výrobku není rozhodující. Hlavní slovo má plyn a elektřina.
Doplatím mzdy, energie a zavřu krám
„To, co jsem za třicet let vydělala, teď dám ještě do provozu pekárny, abych to dotáhla do konce roku, a pak končím. To jsem slyšel od známé od nás z Moravy, která se připravuje na uzavření firmy,“ cituje Petr Křivka, předseda představenstva Svazu pekařů a cukrářů České republiky. Podobných telefonátů má v posledních měsících a týdnech víc a víc. Na otázku, jestli může jmenovat konkrétní pekárny a podnikatele v oboru, krčí rameny. Může, ale nechce.
Autor: Pavel Hrabica
Vydáno: 17. října 2022