Evropská komise by na konci letošního roku měla předložit návrh revize pro označování informací o potravinách spotřebitelům – výživové značení, nutriční profily, země původu, datum spotřeby. Evropská komise by měla návrh zveřejnit na konci letošního roku, existují ale zvěsti, že by mohla návrh předložit na začátku roku 2023. Na konci roku 2022 by Komise rovněž měla předložit návrh maximálních limitů vitamínů a minerálů ve fortifikovaných potravinách a novou studii DG TAXUD zaměřenou na zdanění potravin „Zdravotní daně z pohledu EU“. V prvním čtvrtletí 2023 by Komise měla předložit studii JRC zaměřenou na výskyt potravin dvojí kvality na jednotném trhu EU (dne 06/10/2022 proběhne v Bruselu seminář k dvojí kvalitě potravin, FDE se bude jednání účastnit; JRC připravuje nástroj pro monitoring výskytu dvojí kvality, FDE se proto na konci října setká ad hoc k projednání problematiky dvojí kvality, zahájí přípravu strategie pro revizi současných pravidel, která by měla přijít v roce 2024) a vodítka o dodávkách zpracovaných potravin a sledování změn jejich složení a o evropské databázi značkových potravin (Best ReMap). Ve druhém čtvrtletí 2023 by Komise měla předložit posouzení dopadů pro maximální limity vitamínů a minerálů ve fortifikovaných potravinách, ve třetím čtvrtletí 2023 pak finální report k Best ReMap – k reformulacím. Na konci roku 2023 se očekává předložení legislativního návrhu pro udržitelné potravinové systémy včetně požadavků na certifikaci / označování. Legislativní návrh by měl být zaměřen na maximální úrovně pro přidané cukry a nasycené tuky, a minimální kritéria pro udržitelné veřejné zakázky pro školy a veřejné instituce. Na úplném konci 2023 by mělo dojít ke zveřejnění návrhu na maximální limity pro obsah vitamínů a minerálů ve fortifikovaných potravinách už v úředním věstníku Evropské unie.
Priority pracovní skupiny DIET pro rok 2023:
- Priority I. řádu
- Akční plán pro vysoce zpracované potraviny
- Nutriční profily vedoucí k zákazu používání některých zdravotních tvrzení na potravinách
- Akční projekt pro výživu
- Udržitelné potravinové systémy
- Maximální úrovně limitů pro vitamíny a minerály ve fortifikovaných potravinách
- Priority II. řádu
- Dvojí kvalita potravin
- Zdanění potravin a nápojů
- Reformulace
- Priority III. řádu
- Eu akční plán pro boj proti rakovině