Evropská komise v rámci strategie Farm to Fork informovala o plánech na utvoření nového legislativního rámce pro udržitelné potravinové systémy (SFS) s cílem urychlit a usnadnit přechod k udržitelným potravinovým systémům. Udržitelnost a přechod k udržitelným potravinovým systémům je hlavní vlajkovou lodí Evropské komise pro aktuální mandát (ten končí na konci roku 2024). Jedním z hlavních cílů je rovněž podpora soudržnosti politik na úrovni EU a na vnitrostátní úrovni, začlenění udržitelnosti do všech politik souvisejících s potravinami a posílení odolnosti potravinových systémů. Společně s návrhem pracovního rámce pro udržitelné potravinové systémy plánuje Evropská komise (na konci roku 2023) předložit i návrhy na certifikaci / označování udržitelné produkce. To bude jedním ze stavebních kamenů SFS. Bude zahrnovat nutriční, klimatické, environmentální (včetně dobrých životních podmínek zvířat) a sociální aspekty výroby potravin. Ve druhém čtvrtletí roku 2022 zahájila Evropská komise práce na přípravě posouzení dopadů. Společné výzkumné středisko Evropské komise nyní pracuje na studii na podporu posouzení dopadů, zatímco Ecorys, společnost, se kterou Komise dlouhodobě spolupracuje na získávání informací ze strany odborné veřejnosti, má za úkol realizovat konzultace s relevantními zúčastněnými stranami. Cílené rozhovory se zúčastněnými stranami se uskuteční v říjnu 2022.

 Další informace