V loňském roce se sedm evropských zemí – Belgie, Francie, Německo, Lucembursko, Nizozemí, Španělsko a Švýcarsko – rozhodlo podpořit zavedení systému označování výživových hodnot potravin Nutri-Score. Tyto země vytvořily takzvaný „Vědecký výbor Nutri-Score“ (Scientific Committee of the Nutri-Score), který si dal za cíl vyhodnotit a aktualizovat algoritmus, podle kterého je Nutri-Score udělováno. Na začátku srpna 2022 Výbor navrhl změny algoritmu tak, aby podle něj klasifikace Nutri-Score lépe vycházela z nutričních doporučení přijatých evropskými zeměmi. Nový algoritmus pomáhá například hodnocení olivových olejů, naopak ale zpřísňuje hodnocení pro potraviny obsahující sůl, cukr, nebo bílkoviny z červeného masa. Nevládní organizace na ochranu spotřebitelů SAFE (Safe Food Advocacy Europe) v uplynulém týdnu zveřejnila novou studii zabývající se hodnocením systému Nutri-Score po změně jeho algoritmu. Podle výsledků studie SAFE ale změna algoritmu nepomohla, systém Nutri-Score je nadále hodnocen jako zavádějící informační systém o výživové hodnotě potravin. Změnou algoritmu naopak podle SAFE může dojít k dalšímu matení spotřebitelů. Jako příklad uvádí SAFE právě olivový olej, kde na zlepšení hodnocení tlačila jedna z členských zemí Vědeckého výboru pro Nutri-Score, Španělsko. Podle nového algoritmu je nyní – podle výsledků analýzy SAFE – extra panenský olivový olej i olivový olej z pokrutin hodnocen zeleným stupněm „A“ na stupnici Nutri-Score, a to přesto, že extra panenský olivový olej má vyšší obsah mononenasycených tuků a vitaminů A a E. Společnost SAFE porovnala Nutri-Score i s jinými systémy označování včetně označování stupně zpracování potravin (NOVA) a nutričních značení Siga (Francie) a Excess Sugar Label (zaměřuje se na obsah cukru, Mexiko). Díky výsledkům hloubkové srovnávací analýzy dospěla SAFE k závěru, že Nutri-Score zvýhodňuje vysoce zpracované potraviny nebo potraviny s vysokým obsahem cukru, soli či kalorií (to může být výhodné pro producenty, kteří mohou vysoce zpracované potraviny snáze reformulovat, například Nestlé už informovalo o záměru upravit receptury svých výrobků tak, aby žádný z nich nenesl červené označení „E“ na stupnici Nutri-Score, zde). Podle některých studií až 20 % potravin, které jsou kladně hodnoceny systémem Nutri-Score, spadá do kategorie NOVA 4, tedy do kategorie vysoce zpracovaných potravin, jejichž konzumace je spojována se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, cerebrovaskulárních onemocnění a úmrtnosti. Dalším nedostatkem systému Nutri-Score je podle výsledků nové studie i klasifikace potravin založená na standardní velikosti porce, kterou je 100 gramů. Podle SAFE toto nastavení dobře funguje pro nutriční hodnocení vícesložkových výrobků, není ale vhodné pro jednosložkové potraviny, protože se vztahuje na množství, které neodpovídá příjmu spotřebitelem. Nutri-Score podle SAFE nebere v úvahu přírodní zdraví prospěšné látky, opomíjí také řadu škodlivých složek v potravinách (například přídatné látky či aromata). Producentům Nutri-Score navíc umožňuje určitou flexibilitu v tom, zda potravinu značit výživovými hodnotami před jejím dalším zpracováním, nebo až po něm. Podle výsledků analýzy například výrobci kakaového prášku využívají možnosti značit systémem Nutri-Score až hotový nápoj, prášek tedy i přes vysoký obsah cukru nese zelené označení „B“, protože se počítá s jeho dalším naředěním mlékem. Naopak producenti hranolků, obalovaného masa nebo ryb využívají možnosti značit Nutri-Score hodnotící potravinu před dalším zpracováním. Tyto potraviny pak často nesou zelená hodnocení „A“ nebo „B“, přičemž hodnocení nezohledňuje, že pro další tepelnou úpravu bude potřeba dodat další tuk.  V pravidlech pro používání Nutri-Score proto podle SAFE existují závažné nesrovnalosti, kterých si ale spotřebitelé nejsou vědomi, čímž může docházet k uvádění spotřebitelů v omyl. Evropská komise by měla předložit na přelomu roku 2022 / 2023 revizi nařízení o informacích poskytovaných spotřebitelům, spotřebitelská organizace SAFE Komisi vyzvala, aby při zpracovávání návrhu zohlednila negativní aspekty Nutri-Score, aby umožnila vztažení systému na porci, nikoli na 100 gramů, a aby nový systém před jeho zavedením alespoň tři roky testovala. Nový systém by měl zohledňovat všechny pozitivní a negativní prvky, Komise by při zpracovávání návrhu rovněž měla vzít v úvahu nejnovější vědecké studie o vysoce zpracovaných potravinách a navrhnout zvláštní opatření pro označování těchto potravin.    

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastopuení PK ČR v Bruselu