Vážení členové,

dovoluji si Vás informovat o zjištěních učiněných v rámci kontrolní akce SZPI k níže uvedenému.

Kategorizace produktů, které mohou a nemusí sloužit jako náhrada jednoho nebo více jídel denně

Jedním ze zjištěních je problematická kategorizace produktů, které mohou a nemusí sloužit jako náhrada jednoho nebo více jídel denně. Jedná se o produkty s netradičním složením, jako jsou například směsi pro přípravu palačinek, které neobsahují obilnou mouku nebo obiloviny.

Tyto výrobky neodpovídají svým složením žádné z definic kategorií potravin, které jsou uvedeny v nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění. Jedna z kategorií stanovených v části D přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 je kategorie 13.3. Dietní potraviny pro diety zaměřené na regulaci hmotnosti určené k náhradě celodenní stravy nebo jednotlivého pokrmu. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a o zrušení směrnice Rady 92/52/EHS, směrnic Komise 96/8/ES, 1999/21/ES, 2006/125/ES a 2006/141/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/39/ES a nařízení Komise (ES) č. 41/2009 a (ES) č. 953/2009 (dále jen „nařízení (EU) č. 609/2013“) definuje pouze potraviny, které patří do skupiny „náhrada celodenní stravy“.

Skupina potravin „náhrada jednoho nebo více jídel“ byla nařízením (EU) č. 609/2013 zrušena s účinností ode dne 20. 6. 2016, kdy byla současně zrušena směrnice 2009/39/ES.

Dle čl. 2 odst. 1 písm. h) nařízení (EU) č. 609/2013: náhradou celodenní stravy pro regulaci hmotnosti se rozumí potraviny speciálně vyrobené pro používání při nízkoenergetické dietě ke snižování hmotnosti, které při používání podle pokynů provozovatele potravinářského podniku plně nahrazují celodenní stravu.

Dříve platná skupina potravin – náhrada jednoho nebo více jídel denně, byla zrušena. Potraviny, které dříve do této skupiny patřily, jsou nyní řazeny mezi běžné potraviny. Podle nařízení (EU) č. 609/2013 tedy potraviny, které nahrazují jedno nebo více jídel denně neexistují, v nařízení (ES) č. 1333/2008 však tato kategorie k účelu hodnocení použití přídatných látek stále uvedená je (výše uvedená kategorie 13.3.). Zároveň podle čl. 20 odst. 1 nařízení (EU) č. 609/2013 se odkazy na zrušené akty považují za odkazy na toto nařízení.

SZPI je názoru, že není možné pro účely používání a hodnocení obsahu přídatných látek používat pro potraviny, které nahrazují pouze část denní stravy (jedno nebo více jídel), kategorii 13.3. Dietní potraviny pro diety zaměřené na regulaci hmotnosti určené k náhradě celodenní stravy nebo jednotlivého pokrmu, když současně skupina potravin náhrada jednoho nebo více jídel denně, byla nařízením (EU) č. 609/2013 zrušena. Nabízí se řazení takových potravin do jiných kategorií „běžných“ potravin, podle charakteru konkrétního výrobku. Tedy například směs pro přípravu palačinek, která ovšem ve svém složení neobsahuje obilnou mouku ani obiloviny, by byla řazena do kategorie 7.2. Jemné pečivo, stejně jako jiné směsi na přípravu palačinek.

Další zjištění se týká používání některých zahušťovadel v dehydratovaných potravinách, určených k rehydrataci při spotřebě

 

V definici skupiny I v části C přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 je pro látky E 410, E 412, E 415, E 417 a E 425 uvedena poznámka (2) „Nesmí být použit k výrobě dehydratovaných potravin určených k rehydrataci při spotřebě“.

Dle výkladu SZPI dehydratovaná potravina, určená k rehydrataci při spotřebě je taková, kterou po rehydrataci konzumujeme bez další kulinářské úpravy (vaření, smažení, dušení apod.). Rehydratací je myšleno obnovení dehydratované směsi tekutinou. Bez rehydratace, tedy obnovení tekutinou, není dehydratovaná potravina konzumovatelná. Za rehydratované potraviny určené k rehydrataci před spotřebou považujeme například směs na přípravu nápojů, směs na přípravu kaše – obojí se dle návodu výrobce konzumuje po smíchání s tekutinou bez další kulinářské úpravy. Pokud je tedy v návodu na přípravu uvedena po rehydrataci další úprava, jako například u palačinek osmažení na pánvi a potravina se konzumuje už ve změněném stavu, nejedná se o konzumaci po rehydrataci a výše uvedená poznámka zde neplatí.

V některých případech se směs vzniklá po smíchání s tekutinou nechá chvíli odstát, aby se složky spojily, směs zhoustla a nabobtnala. V těchto případech lze přistoupit k možnosti, že na dehydratované potraviny, které se po rehydrataci (smíchání s tekutinou) nechají podle návodu na přípravu po nějaký časový interval

„bobtnat“, bude ze strany SZPI pohlíženo jako na potraviny, které se nekonzumují ihned po rehydrataci a poznámka (2) uvedená pod definicí skupiny I v části C přílohy II pro látky E 410, E 412, E 415, E 417 a E 425 zde neplatí.

Účelem nařízení (ES) č. 1333/2008 je používat potravinářské přídatné látky v potravinách tak, aby bylo používání těchto látek bezpečné a nebylo ohroženo zdraví konzumenta. Důvodem, proč jsou některá zahušťovadla v dehydratovaných potravinách určených k rehydrataci při spotřebě zakázány, je skutečnost, že by mohlo dojít k uvíznutí nabobtnalé směsi v jícnu a případně k jejímu dalšímu bobtnání v žaludku.

V souvislosti s výše uvedeným, vznesla SZPI prostřednictvím Ministerstva zemědělství dva dotazy k Evropské Komisi.

První dotaz se týká nejasného výkladu a kategorizace potravin s netradičním složením, které mohou nahrazovat jedno nebo více jídel denně. Podle našich informací byla revize celé kategorie 13. Potraviny určené pro zvláštní výživu ve smyslu směrnice 2009/39/ES již navržena tak, aby odpovídala současnému rozdělení potravin dle nařízení (EU) č. 609/2013. Finální znění však zatím není známo. Součástí dotazu k EK je tedy i to, kam by měly být potraviny sloužící jako náhrada jednoho nebo více jídel denně řazeny do doby, než bude kategorie 13. revidována.

Druhý dotaz zaslaný na EK se týká interpretace výše uvedené poznámky (2) a definice pojmu rehydratovaná potravina určená k rehydrataci při spotřebě (dehydrated foods intended to rehydrate on ingestion).

V současné době probíhá konzultace s členskými státy, nelze tedy přesně předvídat, kdy by SZPI mohla obdržet výsledné stanovisko EK.

Do té doby nebudou potraviny sloužící jako náhrada jednoho nebo více jídel denně z pohledu hodnocení obsahu přídatných látek prioritou kontrol SZPI.

 

U dehydratovaných potravin, které jsou určeny k rehydrataci při spotřebě, bude po dobu do vydání stanoviska EK ze strany SZPI akceptována přítomnost zahušťovadel, na která se vztahuje poznámka (2) Nesmí být použit k výrobě dehydratovaných potravin určených k rehydrataci při spotřebě“ v těch případech, kdy přímo na obale bude v návodu na přípravu uvedena informace o nutnosti nechat po smíchání s tekutinou vzniklou směs odstát/bobtnat po dobu konkrétního časového intervalu.