Italský výzkum, kterého se během dvanácti let zúčastnilo 22.000 pozorovaných účastníků, byl zveřejněn v British Medical Journal a spolupracovaly na něm Oddělení epidemiologie a prevence na IRCCS Neuromed v Pozzilli, Univerzita Insubria ve Varese a Como, Univerzita v Catanii a Středomořské kardiocentrum v Neapoli, prokázal spojitost konzumace vysoce zpracovaných potravin s vyšším rizikem úmrtnosti. Během dvanácti let byl sledován zdravotní stav a stravovací návyky participantů s přihlédnutím k nutriční kvalitě potravin a úrovni zpracování potravin. Vyšší riziko úmrtí spojované s výživou chudou na živiny, jak je definováno v systému Nutri-Score, je podle výsledků významně ovlivněno i vyšším stupněm zpracování potravin. Příjem vysoce zpracovaných potravin je podle výsledků výzkumu totiž možné propojit s vyšším rizikem úmrtnosti i po zohlednění špatné nutriční kvality stravy. Marialaura Bonaccio z IRCCS, hlavní autorka výzkumu, uvedla, že výsledky výzkumu potvrzují, že konzumace jak potravin chudých na živiny, tak konzumace vysoce zpracovaných potravin nezávisle na sobě zvyšuje riziko úmrtnosti zejména na kardiovaskulární onemocnění. Bonaccio uvedla, že když výzkumníci vzali v úvahu jak celkové nutriční složení stravy, tak její stupeň zpracování, vyšlo najevo, že stupeň zpracování byl rozhodující pro definování rizika úmrtnosti. Podle Bonaccio je více než 80 % potravin klasifikovaných v rámci systému Nutri-Score jako nezdravých rovněž vysoce zpracovaných. To podle ní naznačuje, že zvýšené riziko úmrtnosti není způsobeno přímo nebo výhradně špatnou nutriční kvalitou některých produktů, ale spíše skutečností, že jsou tyto potraviny většinou vysoce zpracované. Giuseppe Grosso, docent působící na Univerzitě v Catanii, zdůraznil, že se ale vysoce zpracované potraviny vyskytují i v kategorii pozitivně značených potravin v systému Nutri-Score, a to díky snazšímu vylepšování nutričních profilů pomocí reformulace. Pozitivně jsou pak značeny potraviny, které mají sice snížený obsah cukru, ale obsahují celý seznam potravinářských přídatných látek a jsou vysoce zpracované. Vzhledem k tomu, že jimi vedený výzkum potvrdil, že hlavní spojitostí mezi výživou a rizikem úmrtí je míra zpracování potravin, volají autoři studie po tom, aby byl stupeň zpracování potravin označován na přední straně obalu potravin. Nutri-Score proto výzkumníci nepovažují za optimální cestu, jak spotřebitelům komunikovat zdravotní nezávadnost potravin. Žádný systém označování, který nezohledňuje míru zpracování potraviny, podle autorů výzkumu nenabízí ucelenou informaci o zdravotních aspektech dané potraviny.