Systém značení výživových hodnot Nutri-Score může podle výzkumníků z univerzit v Lovani a Utrechtu vést k diskriminaci tradičních potravin, ty jsou ale méně zpracované a obsahují menší množství přídatných látek

Evropská komise připravuje legislativní návrhy pro označování výživových hodnot na předních stranách obalů potravin. Přestože Komise zatím oficiálně nepotvrdila, jak bude nový systém vypadat, očekává se, že by systém mohl být podobný systému Nutri-Score. Vědečtí výzkumníci z univerzit v Lovani a Utrechtu se proto zaměřili na to, jaký dopad by mělo zavedení Nutri-Score na tradiční evropské potraviny. Podle výsledků studie mají některé tradiční potraviny, které jsou chráněny v rámci režimu pro chráněné zeměpisné označení (GIs), horší hodnocení Nutri-Score, než srovnatelné produkty bez GIs. Přestože jsou rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi výrobků obecně malé, podle autorů studie jsou statisticky významné natolik, že by mohly znamenat rozdíl mezi označením C a D nebo D a E. Tradiční potraviny, mezi které patří například sýr Feta nebo parmská šunka, jsou ale vyráběny za dodržování striktních tradičních receptur, u kterých není jednoduché provádět reformulace. Díky dodržování tradičních receptur jsou pak ale podle autorů tyto potraviny méně zpracované, neřadí se do kategorií vysoce zpracovaných potravin, a neobsahují množství přídatných látek. Autoři připomínají, že systém Nutri-Score nezohledňuje míru zpracování potravin. Přestože dopady konzumace vysoce zpracovaných potravin na lidské zdraví nebyly doposud dostatečně posuzovány, některé státy, jako například Francie, vyzvaly občany, aby spotřebu vysoce zpracovaných potravin omezili.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu