Změny v algoritmu systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score by měly zlepšit klasifikaci tučných ryb i některých sýrů s nízkým obsahem soli, naopak pohoršit by si měly některé hotové pokrmy včetně pizz nebo červené maso

V loňském roce se sedm evropských zemí – Belgie, Francie, Německo, Lucembursko, Nizozemí, Španělsko a Švýcarsko – rozhodlo podpořit zavedení systému označování výživových hodnot potravin Nutri-Score. Tyto země vytvořily takzvaný „Vědecký výbor Nutri-Score“ (Scientific Committee of the Nutri-Score), který si dal za cíl vyhodnotit a aktualizovat algoritmus, podle kterého je Nutri-Score udělováno. Na začátku srpna 2022 Výbor navrhl změny algoritmu tak, aby podle něj klasifikace Nutri-Score lépe vycházela z nutričních doporučení přijatých evropskými zeměmi. Díky úpravám by mohlo dojít k lepšímu rozlišení mezi potravinami na základě obsahu cukru nebo soli, či mezi potravinami celozrnnými a rafinovanými. Kromě změn, o kterých jsme již informovali (přesun ořechů a semen do kategorie tuků a olejů, zlepšení klasifikace olejů s nižším obsahem nasycených tuků či zlepšení rozlišování mezi slazenými a neslazenými mléčnými výrobky) výbor navrhl následující změny výpočtu (body se přidělují na základě obsahu složek ve 100 g produktu nebo 100 ml nápoje; od „negativních“ bodů přidělených za energii, nasycené tuky a sůl se odečtou „pozitivní“ body za bílkoviny, vlákninu a další výživné látky, které přispívají k výživové hodnotě produktu; čím nižší je výsledné skóre, tím vyšší je nutriční kvalita potraviny):

- navýšení počtu bodů za obsažené cukry na až 15 bodů

- navýšení počtu bodů za obsaženou sůl na až 20 bodů

- úprava bodového ohodnocení pro vlákninu na maximálně 5 bodů

- úprava bodového ohodnocení pro bílkoviny na maximálně 7 bodů – neplatí ale pro červené maso

- úprava bodového ohodnocení pro bílkoviny obsažené v červeném mase a ve výrobcích z červeného masa na maximálně 2 body – červené maso tedy má podle doporučení Výboru dostávat nižší pozitivní hodnocení, než maso rybí nebo drůbeží

Díky těmto změnám by podle Výboru mohlo dojít například ke zlepšení klasifikace ryb a rybích výrobků, zejména tučných ryb bez přidané soli nebo oleje, a lisovaných sýrů s nižším obsahem soli. Naopak pohoršit by si měly některé hotové pokrmy včetně pizz. Změny budou plně zavedeny až poté, co Výbor předloží svá doporučení ještě pro úpravy algoritmu pro klasifikaci nápojů, časový harmonogram implementace zatím nebyl upřesněn. Po provedení úprav v algoritmu bude producentům ponechána dostatečně dlouhá přechodná lhůta na reflexi nových pravidel.

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu