Špaldová mouka je u nás stále oblíbenější alternativou pro jakékoliv pečení, a to i díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a minerálních látek. Ne všechny výrobky na pultech českých supermarketů však skutečně obsahují to, co uvádějí. Důvodem je chybějící legislativa a díky tomu i veliký manévrovací prostor pro producenty mouky.
Problémem se začala zabývat už i Potravinářská komora ČR, která na září iniciovala jednání na toto téma. „Pracovní skupina zasedne v září. V současné době pokud v Česku někdo prodává špaldovou mouku jako špaldovou, výrobek musí být 100% ze špaldové mouky. V Německu je povolena tolerance 10 % kontaminace moukou z pšenice seté. O této toleranci se bude také diskutovat. Předmětem jednání bude především navržená metodika kontroly výrobků tak, aby byla průkazná. Zásadní je, aby nedocházelo ke klamání spotřebitele a značení bylo v souladu s platnou legislativou,“ říká Helena Kavanová, tisková mluvčí PK ČR.
Autor: GoodMills Česko
Vydáno: 29. července 2022