KLÍČOVÉ ZPRÁVY:

  • Rámec EU pro označování udržitelných potravin by měl spotřebitelům umožnit, aby se stravovali vyváženěji a vybírali si udržitelnější potraviny.
  • Měla by motivovat provozovatele potravinářských podniků ke zlepšení udržitelnosti potravinářských výrobků a obchodních postupů.
  • Než se začne uvažovat o vytvoření speciální značky udržitelnosti, mělo by se usilovat o lepší pochopení vertikálních značek ze strany spotřebitelů.
  • Systém EU pro označování udržitelných potravin by měl být založen na spolehlivých vědeckých důkazech a podpořen důkladným posouzením dopadů.
  • Kritéria, na nichž je založeno označování udržitelných potravin, by měla být jasná a použitelná napříč kategoriemi výrobků a celým potravinovým řetězcem EU.
  • Je třeba se vyhnout vnitrostátním pravidlům a nekoordinovaným přístupům v rámci EU.

 

Prezentace Evropské komise k udržitelnému potravinovému systému zde.

 

Zdroj: FoodDrinkEurope