Vážení členové,

v návaznosti na veřejnou konzultaci Evropské komise k udržitelným potravinovým systémům, která bude otevřena pro zasílání připomínek do 21/07/2022 (dispozici zde), si Vás dovoluji požádat o spolupráci.

Vývoj legislativního rámce pro udržitelné potravinové systémy a označování udržitelných potravin:

  • Komise zveřejnila v roce 2021 informace v počátečním posouzení dopadů iniciativy pro udržitelný potravinový systém EU,
  • Komise dne 28/04/2022 zahájila zpětnou vazbu k nové iniciativě týkající se udržitelného potravinového systému EU. Iniciativa stanoví pravidla označování potravin z hlediska udržitelnosti, minimální kritéria pro udržitelné zadávání veřejných zakázek na potraviny a pravidla pro správu a monitorování. Konzultace je otevřena do 21/07/2022, k dispozici zde,
  • Na podzim 2022 je očekáváno spuštění cílených konzultací a seminářů se zúčastněnými stranami,
  • Ve čtvrtém čtvrtletí 2023 by Evropská komise měla předložit legislativní návrhy pro udržitelné potravinové systémy & označování.

Cílem této otevřené konzultace je shromáždit od veřejnosti a příslušných zúčastněných stran názory a důkazy ohledně hlavních aspektů, které má tato iniciativa řešit, a ohledně hlavních prvků, které mohou být použity při formulování možností politiky k reakci na uvedené problémy. Zároveň je třeba poznamenat, že tento dotazník není vyčerpávající, pokud jde o jeho rozsah.

Vzhledem k tomu, že se tato iniciativa a konzultace týká potravinového prostředí doporučujeme se jí účastnit (lze také v českém jazyce, anonymně atd.). Vzorový dotazník zasílám v příloze.

Zároveň bych k této problematice uvítala do 14. července 2022 Vaše komentáře, stanoviska a postřehy na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Děkuji za spolupráci,

 

Eliška Křížová