Vědci ze švédské univerzity v Uppsale zkoumají potenciál tuku z larev červů a bílkovin pro krmiva a potraviny

Vědci ze švédské univerzity zemědělských věd v Uppsale z katedry energetiky a technologie zkoumají, zda by využití hmyzího tuku (konkrétně tuku druhu „Black soldier“) mohlo být řešením pro zvýšení udržitelné produkce tuků a zároveň pro redukci skleníkových plynů z potravinového odpadu. Studie se rovněž zabývá využitím tohoto druhu hmyzu jako krmiva pro zvířata. Používání hmyzu jako bílkovinného krmiva má podle dostupných zjištění větší dopad na životní prostředí než používání řady běžných krmiv. Pokud by byl ale hmyz krmen potravinovými zbytky a poté použit jako krmivo pro zvířata, pak by na životní prostředí měl jako krmivo dopad negativní (ve smyslu tom, že by životnímu klimatu dokonce pozitivně přispíval).  Problémem je ale omezení ze strany Evropské legislativy, která zkrmování potravinového odpadu zakazuje.

Více informací zde.

Autor: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu