Tom Philipp (KDU-ČSL): Pokud chceme dobře žít, musíme kvalitně jíst, pravidelně se hýbat a dostatečně spát

Role výživy a zdravotní prevence české populace, to byla témata kulatého stolu, který dnes ve Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky uspořádal jeho místopředseda a lékař Tom Philipp. Tématem byla nejen výživa, ale například také transparentní označování potravin.

,,​Zdravotní stav české populace není dobrý a obezita i špatná výživa v tomto hraje zásadní roli. Covid a současná nelehká ekonomická situace problém ještě zhoršuje. Musíme proto klást maximální důraz na osvětu a prevenci nesprávných stravovacích návyků. Výživa se často podceňuje, ale v prevenci chronických onemocnění jako je obezita, cukrovka, hypertenze a kardiovaskulární choroby hraje nesmírně důležitou roli. Proto jsem rád, že se nám podařilo tento kulatý stůl zorganizovat,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Philipp. Současně věří, že i díky dnešnímu kulatému stolu se zlepší komunikace mezi odborníky, zástupci státu a veřejností.

Do diskuse se zapojili hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová, náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka, ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a zástupci veřejnosti z řad odborníků na výživu, lékařů i potravinářů. „Až 20 % české populace trpí určitým stupněm obezity a každý pátý člověk umírá kvůli špatné výživě,“ nastínil zásadní problém Philipp podle kterého je důležité, abychom začali na výživu i zdravotní prevenci více dbát. 

„Čeká nás prohloubení spolupráce ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství například při formulaci aktuálních výživových doporučení garantovaných státem nebo shromažďování dat o spotřebě a kvalitě potravin,“uvedl Philipp s tím, že tématem je také označování potravin jak z hlediska energetické a nutriční hodnoty, tak i dalších kvalitativních parametrů. „Například velmi diskutované Nutri-Score, které převážná část zdravotnické veřejnosti vnímá jako pozitivní posun směrem k transparentnějšímu informování veřejnosti a motivaci pro spotřebitele stravovat se o něco zdravěji,“ doplňuje Tom Philipp s tím, že pokud chceme dlouho a ve zdraví žít, musíme kvalitně jíst, pravidelně se hýbat a dostatečně spát.