Do budoucna se může stát problémem cena potravin, obávají se producenti. Zatím však Česko podle Indexu globální potravinové bezpečnosti (GFSI), který vydává týdeník The Economist, nemá s dostupností ani kvalitou potravin větší potíže. Obsadilo v něm totiž za loňský rok 14. příčku, což je proti předchozímu vydání pokles o devět pozic.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová upozorňuje na problémy s cenovou dostupností potravin. „V této kategorii kleslo Česko v meziročním srovnání o 13 míst na 22. příčku. V kategorii Kvalita a bezpečnost je Česko na 35. místě hlavně kvůli nadměrné konzumaci nežádoucích nutrientů, například vysoký obsah nasycených mastných kyselin, vysoká konzumace soli a podobně,“ vysvětlila Kavanová.

Na ceně potravin se podle ní podílejí také státní zásahy, zejména pak daň z přidané hodnoty, která je v Česku patnáctiprocentní na rozdíl od sousedních zemí.

„Polsko má pětiprocentní DPH, v současné době na 300 základních položek 0 procent DPH, Německo sedm procent, Rakousko a Slovensko po deseti procentech. Pro snížení ceny by jistě pomohlo alespoň dočasné snížení DPH na potraviny na úroveň pěti procent,“ sdělila.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cena-potravin-producenti-cesko-bezpecnost-kvalita.A220523_164403_ekonomika_jla