Ministerstvo zemědělství zavelelo ke kontrole marží řetězců. Vysoké ceny ale v některých případech mohou vznikat i díky kreativitě distributorů. 

„Máme první signály od dodavatele, že cukr může skokově zdražit o 25 procent. Z 15 korun za kilogram na více než 20 korun,“ svěřil se minulý týden redakci SZ Byznys ředitel Jizerských pekáren Roman Kozák.

Pro čerstvou informaci nemá žádné vysvětlení. Cukr odebírá od distributora a ten od jednoho z tuzemských cukrovarů. Měsíčně spotřebuje k výrobě pečiva pět tun. Zdražení cukru o pět korun znamená pro pekárnu s obratem přes 200 milionů korun zvýšení nákladů o 25 000 korun měsíčně.

Autor: Filip Horáček

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-komodity-dluhopisy-zahada-draheho-cukru-pekari-si-stezuji-ze-pro-vysoky-rust-cen-neni-duvod-203117#source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz