Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci k udržitelným potravinovým systémům, konzultace bude otevřena pro zasílání připomínek do 21/07/2022 (dispozici zde). Na přelomu května a června 2022 Evropská komise plánuje zorganizovat workshop se členy Evropského parlamentu, Evropského hospodářského a sociálního výboru, Výboru regionů a dalších relevantních EU agentur (EFSA). Evropský hospodářský a sociální výbor organizuje v závěru nadcházejícího týdne veřejné slyšení k označování potravin, FDE se bude jednání účastnit. Komise rovněž v nadcházejících měsících plánuje cílené konzultace s relevantními zúčastněnými stranami, konzultace bude mít na starosti společnost Ecorys. V květnu a červnu 2022 by měly probíhat cílené rozhovory, v červnu a červenci 2022 cílená dotazníková šetření, v září 2022 pak semináře pro zúčastněné strany. Ve čtvrtém čtvrtletí 2023 by Evropská komise měla předložit legislativní návrhy pro udržitelné potravinové systémy & označování.

FoodDrinkEurope rozešle členské základně návrh odpovědi FDE do veřejné konzultace k udržitelným potravinovým systémům, první komentáře budou ze strany členských organizací požadovány do 27/05/2022. Stanovisko FDE k udržitelným potravinovým systémům (FCP/INCO/002/22E) bude sdíleno s Evropskou komisí. Dne 09/06/2022 proběhne společné jednání pracovních skupin FDE pro Udržitelné potravinové systémy a pro Zlepšení právních předpisů k prodiskutování návrhu příspěvku FDE do veřejné konzultace, která je otevřena do 21/07/2022.

Zdroj: Pracovní skupina FoodDrinkEurope "SFS - udržitelné potravinové systémy", 12. května 2022