Jednání se účastnila zástupkyně Evropské komise Emmanuelle Maire (DG ENVI), která prezentovala aktuální stav. Upozornila na propojení obecných tvrzení (Generic Claims) a nekalých obchodních praktik – Evropská komise vyhodnocuje, zda obecná tvrzení nejsou pro spotřebitele matoucí nebo zavádějící, a to právě v rámci těchto dvou legislativ (obecná tvrzení & nekalé obchodní praktiky). Zástupkyně nevyloučila, že by mohlo dojít k situaci, kdy i členské státy budou nuceny upravit vlastní národní definice v rámci obecných tvrzení, aby k matení spotřebitelů nedocházelo. Komise má proto v plánu zaměřit se i na jednotlivá tvrzení včetně tvrzení zelených. Aby bylo možné zelená tvrzení o něco opřít, Evropská komise pečlivě zkoumá možnosti jejich propojení s metodikou PEF i pro použití u potravin. Cílem celé iniciativy je posílit důvěru spotřebitelů, ale i zlepšit hospodářskou soutěž mezi společnostmi. Evropská komise se v rámci PEF zaměřuje na 16 potravinových kategorií, pro které by měla existovat cílená metodika. Pokud by Komise chtěla propojit zelená tvrzení, která jsou aktuálně dobrovolná, s PEF metodikou, musela by umožnit posílený přístup k datům pro všechny zpracovatele a producenty, aby byla zajištěna srovnatelná výchozí situace. Stran návrhů pro udržitelné potravinové systémy – Evropská komise uvažuje o zavedení povinného značení, nejen s ohledem na environmentální dopady produkce, ale i se zahrnutím sociálních a ekonomických aspektů. Zástupkyně Komise zdůraznila, že některé členské státy a řada nadnárodních společností už na vývoji vlastního značení udržitelnosti pracuje, Komise se ale domnívá, že by měl existovat harmonizovaný přístup, který bude do určité míry brát v potaz zkušenosti států a společností z vlastních schémat. Zelená tvrzení by tedy měla minimálně po nějakou dobu zůstat dobrovolná, legislativa pro udržitelné potravinové systémy počítá se zavedením značení povinného. Otázkou tedy zůstává, jaký pak bude osud zelených tvrzení – jestli zůstanou nadále dobrovolná, jestli se sloučí pod udržitelné potravinové systémy atd.

DISKUSE:

V rámci diskuse zazněly dotazy týkající se dobrovolných zelených tvrzení – zástupkyně Brewers of Europe vyjádřila zklamání z propojení dobrovolných zelených tvrzení s nekalými obchodními praktikami a metodologií PEF. Prakticky jakékoli tvrzení je totiž možné posuzovat skrze jednu z šestnácti kategorií metodologie PEF, což je podle zástupkyně Brewers of Europe dostatečné. Zástupkyně zdůraznila, že pro potřeby vlastních členů Brewers of Europe vyvinuli IT nástroj, který pomáhá usnadňovat orientaci producentům i spotřebitelům v celé problematice, nástroj je platný pro celou EU (z pohledu členů). Ve Švédsku ale vláda nyní zavedla svůj vlastní IT nástroj, který by měl poskytovat stejné informace, respektive srovnatelné služby, ale bohužel je protichůdný vůči nástroji Brewers of Europe. To vytváří řadu třecích ploch a budoucích problémů na úrovni EU.

Zástupci dále vznesli dotaz, zda se bude Komise zabývat i Lifecycle Assessment Approach (LCA) metodami (metoda hodnocení životního cyklu) a pokud ano, tak pak jak bude LCA propojeno s PEF. Stran obecných tvrzení zástupci požádali o jasné odlišení jednotlivých tvrzení a pravidel, kterými se jednotlivá daná tvrzení budou muset řídit. Zaznělo rovněž, že existuje zmatení mezi eko-značkami a značením environmentální udržitelnosti, stejně tak jako stran toho, kdo bude jednotlivá značení posuzovat – jestli národní státy, třetí strany, Komise.

Zástupci členských organizací dále zdůraznili problematiku lesů a jejich schopnosti zachycování uhlíku, případně jak by se mohla jejich schopnost projevit na zelených tvrzeních.

Zástupci FDE vznesli dotaz, zda budou nová pravidla pro tvrzení a udržitelné značení i jasně udávat, co přesně bude na obalech potravin moci být uváděno (explicitní znění tvrzení).

Zástupkyně Evropské komise uvedla, že se Komise bude zabývat standardizací, nicméně připustila, že orgány, které se na Komisi standardizací zabývají, zatím nejsou plnohodnotnými členy pracovního týmu, který pracuje na jednotlivých tvrzeních. K eko-značením a environmentální udržitelnosti zástupkyně uvedla, že nespatřuje protichůdnost – jedno ze značení se vztahuje spíše na obalové materiály, tedy je možné říct a označovat, že obal dané potraviny je recyklovatelný, není ale možné tvrdit, že je daný výrobek „zelený“. Na to někteří členové FDE namítli, že obalové materiály jsou součástí jednoho „balíčku“ (potravina + obal). K explicitnímu znění tvrzení zástupkyně Komise uvedla, že se nyní Komise připravuje na zpracování posouzení dopadů (počáteční posouzení dopadů bylo předloženo v závěru roku 2021), přičemž vychází ze zkušeností a informací, které byly získány v průběhu první konzultace. Během té bylo vzneseno jen minimum požadavků na to, aby zelená tvrzení nebyla zavádějící, minimum požadavků se týkalo toho, jak by tvrzení měla vypadat. Komise se otázkami zabývat bude, zástupkyně se ale snažila na otázky neodpovídat přímo. Zástupkyně uvedla, že se Komise zatím nerozhodla, jak přesně budou zelená značení vypadat, tedy zda budou pravidla nastavena volněji nebo přísněji, zda se bude pracovat s konceptem dobrovolnosti nebo určitého dobrovolného závazku (zejména ve vztahu k producentům a zpracovatelům, kteří tvrzení na svých potravinách uvádí). Pro zdravotní tvrzení bude Komise komunikovat s EFSA, který bude posuzovat návrhy a bude mít právo veta, tedy bude schopen skrze své posudky bránit společnostem v uvádění zdravotních tvrzení. Pro zelená tvrzení ale pravděpodobně Komise nebude postupovat stejně, jako v případě zdravotních tvrzení – ověřování zelených tvrzení bude pravděpodobně provádět třetí strana (třetí strany), která bude schopna být v kontaktu s producenty a zpracovateli a ověřovat uvádění zelených tvrzení. Komise si ale zatím není jista tím, jaká nebo jaké třetí strany budou do procesu zapojeny. Komise bude ale monitorovat celý proces, tedy kdo dělá co, kdo má co na starosti. Stran toho, jaká budou potřeba data pro fungování zelených tvrzení & PEF metodiky (viz výše) Komise uvedla, že bude třeba překonat potíže spojené s tím, že některá z dat budou spadat do kategorie utajovaných dat.

Členové FDE vyjádřili v návaznosti na vystoupení Komise zmatení – verifikace ze strany třetí strany je ale možná jen pokud by nebyla využívána metodologie PEF. Zástupkyně Brewers of Europe zdůraznila, že PEF by měla být jedinou metodologií, kterou by Komise měla brát při posuzování zelených tvrzení v potaz, vyjádřila nesouhlas s tím, aby do posuzování byly zahrnuty i další metody spadající pod LCA (Lifecycle Assessment Approach). Zástupkyně Komise na komentář detailně neodpověděla.

Komise uvedla, že v rámci plánovaných pravidel pro zelená tvrzení nedojde k tomu, že by Komise navrhovala změny v metodologii PEF.  

Zdroj: Pracovní skupina FoodDrinkEurope "SFS - udržitelné potravinové systémy", 12. května 2022