Češi mění svůj jídelníček a nakupují jinak. Inflace však není jediný faktor, který má vliv na složení jídelníčku – za 30 let se podstatně změnil. Každý obyvatel Česka snědl v roce 2020 v průměru 813 kilogramů potravin, o 16,5 kilogramu více než v roce 2019, spočítal Český statistický úřad. Pokud se podíváme dále do minulosti, kromě celkového množství se změnila i spotřeba jednotlivých potravin. Lidé například za posledních třicet let snížili svoji spotřebu vajec, naopak více jedí rýži. V následujících měsících se však může spotřební košík změnit kvůli narůstající ceně jídla. Velkou část jídelníčku Čechů tvořila v roce 2020 zelenina (93,2 kilogramu na osobu za rok) a ovoce (87,8 kg). Podobně na tom bylo maso, kterého snědli 84 kilogramů. Mléka a mléčných výrobků spotřeboval každý obyvatel Česka průměrně 262,5 kilogramu, tedy o 5,4 procenta více než v předchozím roce.
Autor: Barbora Novotná
Vydáno: 13. května 2022