Vážení členové,

dovoluji si Vás prostřednictvím HK ČR upozornit na nový materiál k připomínkování: Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní a některé další související zákony.

V návrhu zákona jsou obsaženy změny zákona o daních z příjmů, zákona o dani z přidané hodnoty, daňového řádu a dalších právních předpisů, jejichž změna je vyvolána změnami těchto daňových zákonů. Ke změnám má dojít s účinností od 1. ledna 2023 s několika výjimkami. Novela zákona o daních z příjmů v návaznosti na navrhované zvýšení limitu pro plátcovství daně z přidané hodnoty na 2 mil. Kč se zvyšuje i hranice příjmů ze samostatné činnosti pro vstup do paušálního režimu z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč. Zároveň se zavádí 3 pásma paušálního režimu odvozená od výše a charakteru příjmů poplatníka. Další úpravu je prodloužení tzv. mimořádných odpisů i na majetek pořízený v roce 2022 a 2023. Zbylé dílčí změny souvisí se soudní judikaturou. V oblasti daně z přidané hodnoty se jedná o zvýšení limitu pro vznik plátcovství k dani z přidané hodnoty z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč. Dalším tématem jsou parametrické úpravy kontrolního hlášení v oblasti výzev k podání kontrolního hlášení a pokut za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením. V případě novely daňového řádu se jedná o dílčí technickou změnu ve vztahu k povinnosti činit tzv. formulářová podání při správě daní elektronicky.

.

Materiál je ve zkráceném připomínkovém řízení. Připomínky zasílejte nejpozději do 19. května 2022 na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Materiál naleznete zde.

S pozdravem

Eliška Křížová