Evropská komise rozšířila seznam monitorovaných potravin na přítomnost akrylamidu a připravuje legislativní návrh na stanovení jeho maximálních limitů 

Evropská komise rozšířila seznam monitorovaných potravin na přítomnost akrylamidu – karcinogenní látky, která vzniká při tepelném opracování potravin obsahujících škrob při teplotách vyšších jak 120 °C. Nově monitorovány budou pita chleby, palačinky, tortilly, churros, donuty, croissanty, hamburgerové housky a další podobné potraviny. Evropská komise zároveň připravuje legislativní návrh, kterým by byla nastavena maximální hodnota akrylamidu v potravinách. Podle dostupných dat je v současné době nad referenční hodnotou pro akrylamid 15 % produktů a nad navrhovanou maximální hodnotou 5 % produktů. První návrhy byly členským státům odeslány v červnu 2021, finální verze návrhu by měla být předložena v polovině roku 2022. Pokud bude nová legislativa schválena, mohla by vstoupit v platnost v průběhu roku 2023.

Více informací k dispozici zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu