Německá studie doporučuje k dosažení klimatických cílů snížit spotřebu masa v bohatých zemích o 75 %, ideální míra roční spotřeby masa na osobu by měla být 20 kg a méně

Němečtí vědci z Centra pro rozvojový výzkum na univerzitě v Bonnu se při práci na nové studii zaměřili na to, jak se musí změnit spotřeba masa, aby bylo umožněno dosažení klimatických cílů. V závěrech výzkumu, který byl publikovaný v Annual Review of Resource Economics vědci uvádí, že spotřeba masa v bohatých zemích musí klesnout nejméně o 75 %, aby bylo umožněno dosahování cílů v oblasti klimatu. Spotřebitelé v Evropě zkonzumují přibližně 80 kg masa ročně, což je dle vedoucího výzkumu Prof. Dr. Matina Qaima neudržitelné. Doporučuje proto snížit spotřebu masa ideálně na 20 kg a méně za rok. Studie zahrnuje také dopad produkce krmiv na životní prostředí a potravinové zabezpečení. K dosažení klimatických cílů by měla spotřeba masa klesnout celosvětově, ovšem studie upozorňuje na to, že odvětví masa podporuje udržitelný rozvoj v rozvojových zemích a veganství není nejvhodnějším řešením z hlediska dodržení správné nutriční výživy. Nízká až střední spotřeba masa je slučitelná s udržitelným rozvojem, a to i pro světovou populaci 10 miliard lidí.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu