Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil dne 19/04/2022 vědecké stanovisko k plánu Evropské komise na zavádění nutričních profilů u potravin. Podle výsledků EFSA je energetický příjem, příjem nasycených tuků, sodíku a přidaných i volných cukrů v Evropě příliš vysoký, snížení by tedy mělo pomoci v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravým stravováním. Naopak příjem vlákniny a draslíku je u většiny dospělých obyvatel v EU příliš nízký, stejně tak je u některých skupin obyvatel EU nedostatečný příjem železa, vápníku, vitaminu D, či jódu. EFSA uvádí, že některé z těchto látek je možné získávat i prostřednictvím konzumace některých potravin, například mléka a mléčných výrobků (vápník), masa a masných výrobků (železo), či snídaňových cereálií (foláty). Podle závěrů EFSA by tyto faktory měly být při nastavování nutričních profilů reflektovány, stanovisko ale neposkytuje žádné rady ohledně toho, jak by značení mělo vypadat nebo jak by mělo fungovat. Stanovisko EFSA si vyžádala Evropská komise, která by na jeho základě měla nyní vypracovat návrh pro zavedení nutričních profilů v rámci revize stávajících právních předpisů o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, stanovisko EFSA bude ale sloužit i pro stanovení podmínek pro omezení výživových a zdravotních tvrzení na potravinách. Návrh Evropské komise k nutričním profilům by měl být zveřejněn pravděpodobně na konci roku 2022 nebo na přelomu roku 2022/2023.

Více informací zde a zde.

Autor: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu