• Pivovar Carlsberg kvůli ukončení aktivit v Rusku počítá s rozsáhlými odpisy, 22. dubna 2022

Dánský pivovar Carlsberg očekává, že v souvislosti se svým rozhodnutím ukončit aktivity v Rusku bude muset přikročit k odpisům majetku v hodnotě kolem 9,5 miliardy dánských korun (přes 31 miliard Kč). Firma dnes také uvedla, že počítá rovněž s odpisy kolem 300 milionů dánských korun na Ukrajině.Carlsberg o svých plánech na odchod z Ruska informoval koncem března, čímž reagoval na útok ruských vojsk na Ukrajinu. Firma dříve očekávala, že v letošním roce zvýší provozní zisk až o sedm procent. Nyní však počítá s nárůstem maximálně o dvě procenta a nevylučuje ani pokles zisku, a to až o pět procent.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/218765/pivovar-carlsberg-kvuli-ukonceni-aktivit-v-rusku-pocita-s-rozsahlymi-odpisy

  • Marže nekontrolujeme, nemáme k tomu zákonnou pravomoc, říká šéf antimonopolního úřadu, 22. dubna 2022

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL uvedl, že začalo jeho ministerstvo spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže sledovat prodejní ceny vybraných potravin kvůli podezření na nepřiměřeně vysoké marže. Jak kontroly v praxi vypadají a co hrozí těm, kdo zneužívají situaci na trhu a marže nepřiměřeně navyšují? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl šéf antimonopolního úřadu Petr Mlsna.

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/petr-mlsna-antimonopolni-urad-marze_2204220010_cen

  • Prokleté písmeno Z. Znojemský pivovar čelí výčitkám, své logo musí hájit, 22. dubna 2022

Ještě donedávna bylo prostě jen poslední v abecedě. Už druhý měsíc je však písmeno Z vnímáno jako symbol ruské agrese na Ukrajině, který je vidět nejen na vojenské technice. Některé firmy nyní kvůli tomu mají potíže, například Znojemský městský pivovar. Ten má přetřásané písmeno ve svém logu, které se objevuje zkrátka na všem – od půllitrů až po dodávky.

Autor: Markéta Dušková

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/symbol-pismeno-z-problemy-logo-znojemsky-pivovar.A220422_661396_brno-zpravy_mos1?zdroj=top

  • Máslo v akci za 36 korun? Nechápu, my ho pod 50 neseženeme, říká obchodník, 22. dubna 2022

Potraviny čeká další zdražování. Už teď obchodníci vědí, že vyrostou minimálně ceny u pečiva a nápojů. A zdražovat budou i další potraviny – místo skokového nárůstu cen totiž obchodníci zvolili růst delší a pozvolnější.

Autor. Zuzana Hodková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-maslo-v-akci-za-36-korun-nechapu-my-ho-pod-50-nesezeneme-rika-obchodnik-199261

  • Světová jednička Indonésie zakáže vývoz palmového oleje, 24. dubna 2022

Indonésie zakáže vývoz palmového oleje, který je nejrozšířenější na světě. Země je největším světovým producentem tohoto oleje používaného v řadě potravinářských ale i kosmetických výrobků. Opatření má platit od 28. dubna. Indonésie se na celosvětových dodávkách palmového oleje podílí více než polovinou. Zastavení dodávek ze země tak může zvýšit náklady výrobců balených potravin po celém světě, ale může i donutit vlády, aby se rozhodly, zda budou používat rostlinné oleje v potravinách nebo pro výrobu biopaliv.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-svetova-jednicka-indonesie-zakaze-vyvoz-palmoveho-oleje-199404#source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Cena rohlíku bude v září pět korun, odhaduje vracovský pekař. Jeho firmu srazily do kolen drahé energie, 25. dubna 2022

„Nevíme, jestli vydržíme týden, měsíc, nebo rok. Samozřejmě se může stát, že prostě zavřeme a skončíme,“ líčí Marián Nikl, majitel Pekárny Vracov. Firma, která zaměstnává zhruba 70 lidí a pečivem zásobuje zejména okresy Hodonín, Uherské Hradiště a další oblasti jižní Moravy, se ocitla v ekonomických problémech.

Autor: Hynek Paštěka

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/rohlik-zari-pet-korun-pekrana-vracov-energie.A220419_140632_ln_ekonomika_lros

  • Rostlinné vs. živočišné. Jakým tukům dát přednost?, 25. dubna 2022

Potraviny živočišného původu jsou v posledních letech zmiňovány nejen v pozitivním slova smyslu. Naopak potraviny rostlinného původu zažívají boom. Je to ale tak jednoduché? Mohou rostlinné alternativy zcela nahradit potraviny živočišného původu? A jaká jsou pozitiva a negativa obou druhů potravin?

Autor: Mgr. Jitka Laštovičková

Zdroj: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Rostlinne-vs.-zivocisne.-Jakym-tukum-dat-prednost__s10010x20263.html

  • Svaz pekařů: Kontroly marží růst cen nezastaví, existence pekáren je ohrožena, 26. dubna 2022

Kontroly marží v obchodech, které zahájilo ministerstvo zemědělství a ÚOHS, k zastavení růstu cen nepovedou. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a cukrářů v ČR. Upozorňuje také na to, že náklady na výrobu pečiva meziročně vzrostly v průměru o 75 procent. V minulých týdnech musela řada podniků ukončit nebo pozastavit svojí činnost. Existence dalších pekáren je ohrožena, uvedl výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý. Pekárny se podobně jako další podniky potýkají hlavně s vysokými růstem cen elektřiny, plynu nebo pohonných hmot. Podle svazu vzrostly v průměru o 70 procent ceny zemědělských komodit. Energie, pohonné hmoty a suroviny podle svazu tvoří více než 60 procent nákladů na produkci.

Autor: ceskenoviny.cz

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/218789/svaz-pekaru-kontroly-marzi-rust-cen-nezastavi-existence-pekaren-je-ohrozena

  • Úspěšná recyklace PET lahví otevírá toxický problém, 26. dubna 2022

Američané mají důvod k oslavám. Jejich národnímu schématu na recyklaci PET lahví se daří. Nadšení ovšem kazí aktuální studie, která naznačuje, že ve vyzískaném recyklátu z PET se koncentrují i lidskému zdraví závadné látky. Nejprve ty dobré zprávy: Spojené státy americké hlásí za loňský rok překonání významné mety v recyklaci lahví vyrobených z polyethylentereftalátu, tedy PETek. Vůbec poprvé se na národní úrovni podařilo přesáhnout úhrn recyklace 30 % objemu, získaného z tříděného odpadu. Potvrzuje to asociace NAPCOR, která sdružuje průmyslníky z oboru produkce i zpětné recyklace PET.

Autor: ekolist.cz

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uspesna-recyklace-pet-lahvi-otevira-toxicky-problem

Iceland v Česku v tichosti zavírá své prodejny. E-shop už nefunguje, 26. dubna 2022

Britský řetězec supermarketů Iceland v Česku od konce března v tichosti pozavíral některé své prodejny, do dalších už nezaváží zboží. Od tohoto týdne nefunguje ani jeho e-shop.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/iceland-velka-britanie-inflace.A220426_063332_ekoakcie_vebe

  • Česnek po dědovi. Pěstitel z Plzně má doma unikátní odrůdu, 26. dubna 2022

Pěstování česneku převzal Martin Moravec z plzeňských Křimic po svém otci před devíti lety. Tehdy ještě netušil, že jde o unikátní odrůdu, která bude dokonce zaregistrovaná.

Autor: Lenka Prokšová

Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/pestitel-cesneku-z-krimic-ma-doma-raritu-20220426.html

  • Letošním trendem budou pikantní zmrzliny s chilli a pepřem, 26. dubna 2022

Pikantní zmrzliny s chilli nebo třeba růžovým pepřem budou podle majitele libereckého Zmrzlinářství LEDA Davida Stárka trendem letošního léta. Nabídnout chce i nové varianty oblíbených krémových zmrzlin. Pro inspiraci si zajel před zahájením sezony na Světový veletrh pro výrobu zmrzliny, pečiva, čokolády a kávy SIGEP v italském Rimini. Zákazníci si ale letos kvůli rostoucím cenám energií a surovin i za zmrzlinu připlatí, řekl v úterý Stárek.

Autor: tyden.cz

Zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/relax/letosnim-trendem-budou-pikantni-zmrzliny-s-chilli-a-peprem_557060.html

  • Na boj proti suchu vynaloží Ministerstvo životního prostředí přes deset miliard korun, 26. dubna 2022

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyčlenilo na takzvaná adaptační opatření proti suchu v příštích letech přes deset miliard korun, které jsou určeny například na využití dešťové vody, vytváření tůní a malých vodních nádrží nebo podporu šetrného hospodaření na zemědělské půdě. Ministerstvo zemědělství zase letos podpoří rozvoj infrastruktury vodovodů a kanalizací částkou 1,75 miliardy korun, na propojování vodárenských soustav půjde dalších 875 milionů Kč. Novinářům to dnes po jednání meziresortní komise Voda-Sucho řekli ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Autor: Zuzana Fialová

Zdroj: https://zemedelec.cz/na-boj-proti-suchu-vynalozi-ministerstvo-zivotniho-prostredi-pres-deset-miliard-korun/

  • Začíná jahodová sezona. Brzkou sklizeň v Česku zajistí úroda z fóliovníků, 26. dubna 2022

Ačkoliv většina jahod se začíná na polích sklízet až v červnu, už i začátkem května se dají sehnat jahody z ČR. První sladké plody z letošní sklizně dozrávají ve fóliovníku například na farmě Vraňany ve středních Čechách, podle farmáře Milana Hanče se dají na trh dostat jahody sklízené v ČR po většinu roku.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pestovani-zemedelstvi-jahody-ovoce.A220426_160242_ekonomika_drh

  • Plzeň připravila na víkend netradiční závody dronů v pivovaru, 27. dubna 2022

Netradiční závody dronů, které se budou až stokilometrovou rychlostí proplétat mezi překážkami, připravila na víkend Plzeň do historické budovy v areálu pivovaru.Soutěžit se bude v takzvaném FPV létání s drony (first person view), kdy závodníci soutěží s brýlemi, v nichž vidí projekci z kamery umístěné na dronu. Do Plzně se sjede více než 20 špičkových pilotů závodních dronů z celého Česka, na něž čeká unikátní překážková dráha. Závody si navíc bude moci užít kterýkoliv příznivec dronů, protože závody budou přenášeny on-line.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/regiony-zpravy-plzensky-kraj-plzen-pripravila-na-vikend-netradicni-zavody-dronu-v-pivovaru-199892

  • Lekce zdravé výživy: prvňáci vědí, kolik cukru je ve vodě a v čem jsou lokální potraviny lepší, 27. dubna 2022

Nasadit pytlíky na boty a můžeme vyrazit do 1. třídy základní školy na pražském Chodově. Už od začátku je zřejmé, že v téhle škole program Zdravé 5 dobře znají a jeho lektorky jsou tu vítány. A taky je patrné, že naše dnešní průvodkyně Nikola Pravdová to s dětmi umí. A dovede jim předat znalosti o tom, co jíst, pít i čemu se vyhnout, a to formou, která děti baví.

Autor: Lenka Krbcová

Zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/program-zdrava-5-uci-deti-o-zdrave-vyzive/

  • Rohlik vykázal obrat 12 miliard korun, růstu pomohla úspěšná německá expanze, 27. dubna 2022

Česká společnost Rohlik Group zaměřená na online prodej potravin vykázala za minulý finanční rok, trvající od loňského května do letošního dubna, obrat zhruba 12 miliard korun (490 milionu eur), meziročně rostla o 53 procent. Společnost to uvedla na svém webu.

Autor: vebe, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/rohlik-group-obrat-rust.A220427_120347_ekoakcie_vebe

  • K návratu na čísla z dob před pandemií má pomoci nová Staropramen 12, 28. dubna 2022

Česká pivní dvojka uvádí na trh novinku s názvem Staropramen 12. Reaguje tím nejen na dlouhodobě rostoucí oblibu dvanáctistupňových piv, ale také na mírný pokles prodejů v loňském roce. Novinka je od dubna postupně k dostání v obchodech i hospodách a restauracích. Uvedení na trh od května podpoří komunikační kampaň včetně nového televizního spotu. Pivovary Staropramen prodaly v loňském roce 3,13 milionu hektolitrů piva, o 1,8 % méně než v roce 2020. Za poklesem stojí především pandemická situace a s ní spojené několikaměsíční uzavření provozoven, kvůli kterému prodeje v hospodách a restauracích meziročně poklesly o 8,3 %.  V letošním roce se chce společnost přiblížit k výsledkům před vypuknutím pandemie. Pomoci tomu mají také produktové novinky, především nová Staropramen 12, která se v těchto dnech začíná objevovat na trhu.

Autor: dfmg.cz

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/218818/k-navratu-na-cisla-z-dob-pred-pandemii-ma-pomoci-nova-staropramen-12

  • Komise poslala připomínky k zemědělskému plánu. Prioritou jsou potraviny, 28. dubna 2022

ČR dostala zpátky svůj strategický plán s připomínkami od Evropské komise. Ministerstvo zemědělství připomínky zatím nezveřejnilo, informovalo, že šlo o 33 klíčových poznámek a zhruba 300 technických detailních komentářů, uvedl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Plán mění rozdělování dotací na příští léta.

Autor: drh

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-dotace-eu-pripominky.A220427_170405_ekonomika_drh

  • České víno ze zahraničních hroznů. Tramín z Horních Věstonic neprošel testem, 28. dubna 2022

Vína hned ze dvou vinařství z jihu Moravy se během posledních pár dní dostala na piedestal Potravin na pranýři. Právě zde kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce zveřejňují nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny. 

Autor: Iva Haghofer

Zdroj: https://www.denik.cz/krimi/ceske-vino-ze-zahranicnich-hroznu-tramin-z-hornich-vestonic-neprosel-testem-2022.html

  • Česko se tři dekády otevíralo světu, jeho soběstačnost klesala, 28. dubna 2022

Pandemie koronaviru, narušené dodavatelské řetězce a válka na Ukrajině znovu rozvířily debatu o potřebě soběstačnosti. Má o ni stát usilovat za každou cenu? A v čem? Je výhodnější pokrýt produkci základních potravin z domácích zdrojů? Shoda nad těmito otázkami neexistuje. Týdeník Ekonom zjišťoval, jak moc je Česko soběstačné a do jaké míry má smysl o soběstačnost usilovat.

Autor: Martin Petříček

Zdroj: https://ekonom.cz/c1-67062400-cesko-se-tri-dekady-oteviralo-svetu-jeho-sobestacnost-klesala

  • Obchodníci plačte. Češi plánují velké šetření, 28. dubna 2022

Ceny rostou, proto polovina Čechů omezí návštěvy restaurací nebo kulturních akcí a začne šetřit na oblečení, obuvi či vybavení svých bytů. Třetina domácností dokonce nevidí jiné východisko než omezit topení.Ukazuje to exkluzivní průzkum Seznam Zpráv, do kterého se zapojilo 1 420 uživatelů Seznam.cz registrovaných na platformě Seznam Výzkumník. Průzkum proběhl mezi 14. a 21. dubnem, tedy v době, kdy už bylo zřejmé, že spotřebitelské ceny porostou nejrychleji od ekonomické transformace v devadesátých letech minulého století.

Autor: Petr Holub

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-obchodnici-placte-cesi-planuji-velke-setreni-199981

  • Rohlik Group vykázala meziroční růst obratu o 53 procent na 12 mld. Kč, 28. dubna 2022

Česká společnost Rohlik Group, zaměřená na on-line prodej potravin, vykázala za minulý finanční rok, trvající od loňského května do letošního dubna, obrat zhruba 12 miliard korun (490 mil. eur), meziroční růst činil 53 procent. Firma vyřídila kolem deseti milionů objednávek, má přibližně milion aktivních zákazníků, proti předchozímu účetnímu období jich přibylo zhruba 250.000. Společnost to dnes uvedla na svém webu. Na zveřejnění finančních výsledků upozornila agentura Reuters.

Autor: Petra Vaňatová

Zdroj: https://zemedelec.cz/rohlik-group-vykazala-mezirocni-rust-obratu-o-53-procent-na-12-mld-kc/

  • Pečivo vládne Česku i celé Evropě, 28. dubna 2022

Je všeobecně známo, že Češi pečivo prostě milují. Jedí ho k snídani, na svačinu, na večeři a své nezastupitelné místo má i ve studené kuchyni pro slavnostní příležitosti. Jaká by to byla oslava bez chlebíčků a jednohubek? Kolik chleba sní průměrný čech?

Autor: pekarske-technologie.cz

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/218827/pecivo-vladne-cesku-i-cele-evrope

  • Británie podle médií znovu odloží zavedení kontrol na dovoz potravin z EU, 28. dubna 2022

Britská vláda se chystá již počtvrté odložit zavedení pobrexitových kontrol na dovoz čerstvých potravin z Evropské unie, uvedl to deník The Guardian. Podle něj tajemník pro brexitové příležitosti Jacob Rees-Mogg krok odůvodňuje snahou ulevit v době rostoucích cen domácnostem a dodavatelským řetězcům, které se už nyní potýkají s problémy v důsledku války na Ukrajině.

Autor: Petra Vaňatová

Zdroj: https://zemedelec.cz/britanie-podle-medii-znovu-odlozi-zavedeni-kontrol-na-dovoz-potravin-z-eu/

  • Vědci z Brna pracují na nové metodě, jak detekovat anabolika v mase, 28. dubna 2022

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity a dalších institucí pracují na nové metodě, jak snáze detekovat možná anabolika ve vepřovém mase. Látky podle nich odhalí strukturální změny ve svalových vláknech a ve varlatech prasat. Agronomická fakulta univerzity o tom informovala na svém webu. Konzumace masa s obsahem anabolických steroidů může představovat riziko pro zdraví člověka. V Evropské unii se proto ve výkrmu anabolika používat nesmí. Spotřebitel se s nimi ale může setkat v mase dováženém ze zemí mimo EU.

Autor: Petra Vaňatová

Zdroj: https://zemedelec.cz/vedci-z-brna-pracuji-na-nove-metode-jak-detekovat-anabolika-v-mase/

  • Rusům se stýská po obchodech IKEA. Napodobují nábytek i masové kuličky, 28. dubna 2022

Zavření obchodů IKEA je pro ruskou střední třídu jedním z nejnepříjemnějších důsledků války na Ukrajině. Vychytralí překupníci dnes produkty švédské nábytkářské firmy na internetu prodávají za přemrštěné ceny a některé ruské firmy se pokoušejí imitovat „skandinávský styl“, na který si Rusové v posledních dvou dekádách zvykli.

Autor: Adam Hájek

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-sankce-ukrajina-ikea-nabytek-masove-kulicky.A220428_115019_zahranicni_aha?zdroj=top

  • Zákaz jednorázových plastových tašek nutí spotřebitele hledat alternativy. Hlavně ty plastové, 28. dubna 2022

Co se stane, když nějaké město, správní oblast nebo rovnou celý stát zakáže v obchodech prodeje jednorázových plastových sáčků a tašek? Vcelku nepřekvapivě, v reakci na nedostupnost takového zboží, se záhy významně sníží jejich podíl na skládkách. Jak ale poukazuje studie univerzity v Georgii, k úspěchu má takové opatření daleko.

Autor: Ekolist.cz

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/zakaz-jednorazovych-plastovych-tasek-nuti-spotrebitele-hledat-alternativy.hlavne-ty-plastove

  • Víte, co jíte? Označení Nutri-Score porovnává výživovou kvalitu potravin, 29. dubna 2022

V devatenácté epizodě se dozvíte, proč je důležité neopomíjet výživové hodnoty potravin, co je označení Nutri-Score, jak se stanovuje i jako jsou jeho klady a zápory. Řekneme vám, kde je toto označování již běžnou praxí a zda se jej dočkají i čeští spotřebitelé. Štítek Nutri-Score jednoduše graficky zobrazuje kvalitu potraviny – barevně a stupnicí od A do E. Lze ho s nadsázkou srovnat s energetickým štítkem například na pračce a slouží spotřebiteli k porovnání výživové kvality jednotlivých výrobků. Systém Nutri-Score je jedním ze způsobů označení potravin, které se v Evropě používá. Výrobci jej zatím umísťují dobrovolně.

Autor: otevrenenoviny.cz

Zdroj: https://otevrenenoviny.cz/vite-co-jite-oznaceni-nutri-score-porovnava-vyzivovou-kvalitu-potravin/

  • Ohrožená střední třída. Zdražování zatím zvládá, časem ale bude pomoc potřebovat, 29. dubna 2022

Zdražování zvládneme. Uskromníme se. Omezili jsme některé výdaje, odpovídají nejčastěji lidé počítající se ke střední třídě. Středeční balíček vlády Petra Fialy z ODS už ale částečně míří i na ně. Odborníci upozorňují, že taková pomoc není systémová. Varují ale, že růst cen přestane být brzy jen problémem nízkopříjmových domácností, ale zasáhne i ty, které se s ním zatím dokázaly vyrovnat.

Autor: Radek Bartoníček, Dominika Hromková

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zdrazovani-stredni-trida/r~02b718a8c4af11ec8d900cc47ab5f122/

  • Osvědčení z Moldavska k prodeji vína v Česku nestačí, uvedl soud EU, 29. dubna 2022

Osvědčení vydané orgány mimounijní země pro dovoz vína do Evropské unie samo o sobě nestačí pro to, aby dovozce mohl začít nápoj na území EU prodávat. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU, který řešil spor mezi firmou prodávající moldavská vína v Česku a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Úřad udělil Vinařství U Kapličky ze Zaječí na Břeclavsku pokutu ve výši 2,1 milionu korun, firma však proti pokutě podala správní žalobu.

Autor:ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/218832/osvedceni-z-moldavska-k-prodeji-vina-v-cesku-nestaci-uvedl-soud-eu

  • Dopad inflace: Slev v obchodech neubývá. Klesá ale jejich výše, 29. dubna 2022

Rostoucí ceny znovu roztáčejí slevovou spirálu a podíl zboží nakoupený v akci zdolává další rekordní hranici. Slevy však už nejsou tak výhodné jako v minulosti. Češi jsou dlouhodobě velmi zkušenými lovci všech slev. Ve velkých potravinových a drogistických řetězcích nechávají podle společnosti NielsenIQ, která analyzuje nákupní chování lidí podle tržeb v maloobchodě, už od roku 2015 více jak polovinu svých útrat.

Autor: Iva Špačková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-dopad-inflace-slev-v-obchodech-neubyva-klesa-ale-jejich-vyse-199950