Vážení členové,

v návaznosti na vyjádření SZPInahrazování nedostatkových surovin při výrobě potravin v důsledku dopadů válečného konfliktu na Ukrajině a zaslané vyjádření (viz. níže) k dočasnému opatření pro označování potravin (slunečnicový olej) zasílám stanovisko MZe ČR.

Ministerstvo zemědělství vnímá současnou situaci spojenou s krizí na Ukrajině, která mj. vyúsťuje zejména na straně výrobců potravin v obtíže při zajišťování některých surovin pro

výrobu jejich výrobků.

Při nejistotě ohledně dodávek konkrétní suroviny a zejména při tvorbě nových etiket potravin, je při uvádění informace o konkrétní použité surovině na obale jako vhodné řešení možné použít například:

a) zakódovaní v šarži s odkazem na šarži v seznamu složek; uvedené lze provést například deklarací ve složení potraviny: „…, rostlinný olej (slunečnicový A / řepkový B / kokosový C – viz poslední písmeno šarže výrobku)…“ a v kódu šarže např. uvést: H12345 B,

b) zakódovaní do data minimální trvanlivosti nebo data spotřeby s odkazem na data ve složení potraviny, „…, rostlinný olej (slunečnicový A / řepkový B / kokosový C – viz poslední písmeno DMT)…“ a v označení DMT např. uvést: 08/2022/B, nebo

c) jak uvádí Evropská komise, využití např. „dolepek“ s dodatečnou informací ohledně pozměněného složení potraviny.

Označení musí být vždy provedeno takovým způsobem, aby bylo pro spotřebitelé jasné a snadno srozumitelné. Při použití různých alternativ surovin také musí být jako vždy zajištěna bezpečnost potraviny a splněny požadavky na označování alergenních složek.

S pozdravem

Eliška Křížová

 

SZPI: Dočasná opatření pro označování potravin (slunečnicový olej) - odpověď

SZPI není kompetentní schvalovat výjimky na označování potravin v případech, kdy nejsou splněny zákonné

požadavky na označování, a to ani v případě válečného konfliktu na Ukrajině.

Jak jsme již psali v minulém dopise,  SZPI je v případě dočasného nedodržení deklarovaného složení a prokázání, že výrobce deklarované složení nebyl schopen dodržet z důvodu výpadků dodávek způsobených válečným konfliktem na Ukrajině, připravena uplatňovat flexibilitu. Nicméně jde o situaci dočasnou. Případný dotisk etiket by měl už, pokud je to možné, odrážet reálnou situaci ve výrobě, např. novou recepturu. Pokud to možné není a výrobu nelze standardizovat, pak s velkou pravděpodobností nepůjde dodržet všechny požadavky na označování a způsob uvedení použitých surovin na etiketě by měl být pro spotřebitele co nejméně zavádějící a nesmí být jakkoli ohrožena bezpečnost potravin a poskytování informací o látkách vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost.

Zde však upozorňujeme, že nemožnost standardizace výroby musí být prokazatelná a pokud bude podán podnět ke kontrole, bude se jím muset SZPI zabývat.

Z vámi navrhovaných řešení se nám zdá vhodnější uvedení pouze „rostlinný olej“ bez uvedení druhu oleje, nicméně i tento způsob uvádění nesplňuje požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011. Možné by byly i např. informace o druhu oleje zakódované v „šaržování“.

Obtížnost celé situace SZPI chápe a při kontrolách bude maximálně korektní. Tato problematika se však týká mnoha oborů potravinářského průmyslu a je tedy vhodné, aby o postupech v této složité situaci rozhodovalo ministerstvo zemědělství, což zajistí jednotný postup všech dozorových orgánů ČR.