Mezinárodní panel odborníků na udržitelné potravinové systémy vydal v uplynulém týdnu zprávu, ve které uvádí, že produkce alternativních proteinů nemusí být nejlepším řešením pro snížení environmentální zátěže, kterou způsobuje živočišná produkce. Přechod na alternativní proteiny a imitace masa a masných výrobků podle Panelu může vyvolat řadu dalších problémů včetně posílení závislosti na fosilních palivech, rozšíření monokultur, znečištění, zhoršených pracovních podmínek či příklonu k nezdravé stravě. Problematickým aspektem je podle expertů z Panelu také skutečnost, že produkce alternativních proteinů a imitací je kontrolována ze strany nadnárodních korporací. Panel navíc uvádí, že pro tvrzení průmyslu, který se produkcí alternativ zabývá, stran toho, že tyto proteiny a imitace snižují dopad na životní prostředí, existují pouze omezené a diskutabilní důkazy.

Více informací zde.

Autor: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu