Potravinářský průmysl má u nás dlouholetou a úspěšnou tradici a patří k významným oborům v naší zemi. Naši potravináři zajišťují výrobu bezpečných a kvalitních tradičních potravin, ale nezapomínají se také přizpůsobovat novým trendům a inovacím. Zkušenosti potravinářů a jejich dlouholetou praxi využije Potravinářská komora ČR v rámci nastavení a vyjednávání priorit u příležitosti českého předsednictví v radě EU. Česká republika se svého historicky druhého předsednictví ujme 1. července 2022. Předsednickou trojici tvoří stejně jako v minulém případě s Francií a se Švédskem. Priority jsou následující:

Revize nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům BBB. Revize způsobu značení trvanlivosti (není jasné, zda změna způsobu značení data trvanlivosti povede k omezení plýtvání potravinami). Nové logo na obalech je nutno vyhodnotit, požadavky na grafickou úpravu budou mít zvýšené výrobní náklady.
Zavedení systému harmonizovaného značení výživových hodnot na přední straně obalu (FOPL) Potravinářská komora spíše nepodporovala. Již zavedený stávající systém plně vyhovuje. PK ČR požaduje, aby bylo umožněno všem zainteresovaným stranám a aktérům zapracovat změny a připomínky v rámci stávajících algoritmů nebo kritérií (vědecká a technická úprava schémat), neboť některé kategorie potravin mohou být diskriminovány. Budoucí systém by měl také umožnit vyjádřit nutriční hodnoty na porci, což považuje PK ČR za jeden z klíčových požadavků.

Rozšíření označování země původu PK ČR hodnotí aktuálně nastavený systém založený na dobrovolnosti za dostačující.

Stanovení limitů pro vitaminy a minerální látky v doplňcích stravy a obohacených potravinách. Maximální obsah vitamínů a minerálních látek není v současné době na úrovni EU stanoven. Cílem FoodDrinkEurope je zajistit, aby maximální úrovně stanovení legislativou EU nebyly nižší než současné úrovně používané na trhu EU.

Reformulace potravinářských produktů: Komunikaci příznivých změn ve složení by usnadnila výrobcům například změna podmínek pro výživová tvrzení. Velký zásah do receptury může znamenat zásah do senzorické kvality, některé potraviny je obtížně reformulovat.

Uvádění metody chovu nosnic na obalech výrobků obsahujících vejce.

Uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost -   EU dosud nepřijala prováděcí akt. k dané problematice.

Alternativní vs. Tradiční potraviny – legislativní ochrana názvů masa a masných výrobků, vajec a výrobků z vajec. Alternativní výrobky (imitace živočišných výrobků) svými názvy mohou zákazníka evokovat, že mají stejné smyslové a nutriční vlastnosti jako skutečné živočišné výrobky. Tímto dochází ke klamání a poškozování spotřebitele. Sektor není nijak regulovaný. mezi jednotlivými produkty jsou i významné rozdíly v kvalitě. Bylo by proto vhodné připustit rámec ochrany názvů potravin živočišného původu alespoň na národní úrovni a zároveň začít pracovat na regulaci označování alternativních výrobků.

Dopad výrobků na životní prostředí a klima, zelená a ekologická značení, pracovní rámec pro označování udržitelných potravin. Značení by měla být jednotná, vytvořená na vědeckém základě a dobrovolná.

Diskuse o úloze vysoce zpracovaných potravin ve výživě a jejich dopadech na lidské zdraví bude prioritou i pro FDE během českého předsednictví. V důsledku Strategie Farm to Fork jsou nyní tyto potraviny podle některých členů Parlamentu na úrovni nezdravého jídla.  Proto by měla být předmětem diskuse o FOPL rovněž otázka způsobu zpracování, nejen výčet omezeného počtu složek a živin. Žádoucí se také jeví vytvoření oficiální definice nejen v ČR ale i na úrovni EU. 

Dovoz potravin, při jejichž výrobě byly použity v EU zakázané prostředky na ochranu rostlin nebo veterinární léčiva. Plán na ochranu životního prostředí a zajištění biodiverzity na území EU prostřednictvím omezeného používání prostředků na ochranu rostlin může vést ke zhoršení konkurenceschopnosti.PK ČR doporučuje možnost kontrolovat takto nastavená pravidla. Až na výjimky (např. čaje, bylinky apod.)  jsou již rezidua použitých pesticidů pod hladinou detekce běžnými analytickými přístroji. Dopad na lidské zdraví je tedy v podstatě vyloučen, environmentální aspekty jsou na velkou vzdálenost obtížně kontrolovatelné. Velmi podobná situace je i v oblasti používání veterinárních léčiv, zejména v řešení problému antibiotických rezistencí.

Podpora udržitelných postupů v zemědělství a produkce potravin v EU. Cílem PK ČR je ukázat inovativní řešení v rámci potravinářství. Jako příklad lze uvést obor pivovarnictví, jedná se v tomto případě především o nové postupy a technologie.

Podporu záměrů v EU v oblasti oběhového hospodářství PK ČR doporučuje. Podpora chemické recyklace a inovativních recyklačních technologií pro výrobu obalů hraje významnou roli pro zamezení plýtvání potravinami. V této oblasti by měly být zájmy MŽP ČR a MZe ČR ve shodě a společné podpoře.

Odůvodnění: Některé aktivity plánované v rámci strategie Farm to Fork budou mít negativní vliv na konkurenceschopnost Evropského potravinářského sektoru. Doposud není zcela zřejmé, zda skutečně poslouží k naplnění cílů „Zelené dohody“ pro Evropu a to zejména na globální úrovni. Především v případě, že pravidla nebudou akceptována  třetími zeměmi. Nejsou dostatečně zpracovány studie o reálném dopadu implementace některých plánovaných aktivit k zajištění lepšího zdravotního stavu populace prostřednictvím „správné diety“. Není vyloučeno, že skutečný dopad může být nejen neutrální, ale dokonce negativní. Problémem může být i definice „správné diety“, odborníci se názorově liší. Skutečnosti, že k výše uvedeným plánovaným opatřením nejsou zpracovány dostatečně nezávislé odborné studie, které by se zaměřovaly především na úspěšnosti naplnění cílů a ekonomických dopadů implementace nových pravidel, bylo by nutné se zasadit, aby byla analýze dopadů věnována větší pozornost. Poptávka po těchto analýzách je mnohdy bagatelizována a není pro ně vytvořen dostatečný prostor. Ekonomické i zdravotní dopady implementace mohou mít dlouhodobé následky a s ohledem na délku legislativního procesu v EU bude obtížné je v dohledné době zvrátit nebo revidovat. Dle TZ

www.foodnet.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová
 
Zdroj: medicina.cz
Vydáno: 4. dubna 2022