Němci kvůli válce na Ukrajině vzali obchody útokem a na řadě míst už jsou mouka nebo olej nedostatkovým zbožím a regály obchodů zejí prázdnotou. Situace teď v mnohém připomíná dobu před dvěma lety, kdy o sobě dal poprvé vědět koronavirus. Podobný scénář se dá očekávat i v Česku. Blíží se Velikonoce, výrobci navíc oznámili výrazné zdražení, které by se mělo týkat pečiva, másla a mléčných výrobků i masa a uzenin. A tak se dá předpokládat, že se lidé budou chtít předzásobit, než máslo vyjde na 80 korun a kilo chleba na stovku.

Máslo za 80 korun? Noční můra tuzemských hospodyněk a podle šéfa jihočeské Madety Milana Teplého dost možná realita, s níž se bude muset spotřebitel smířit už za pár měsíců. 

 

„Zdražuje se každý týden,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce. 

Na to konto mu lidé vzkázali, že je tím posledním, kdo má brečet na rozlitým mlékem. Protože to byl on, kdo se před pár lety hádal se zemědělci o halíře a ti teď raději prodávají mléko do Německa, odkud se pak do Česka dováží máslo a jogurty. A byl to také on, kdo chtěl po vládě, aby prodej mléka přes hranice zakázala.

Od dubna by v Česku mohlo výrazně podražit pečivo, maso i uzeniny, poroste i cena másla, mléka a mléčných výrobků.

 

Bohužel se hladovci nedojedí ani chlebem či tukovým rohlíkem, i jejich cena má podle potravinářů v brzké budoucnosti výrazně vzrůst. O kolik to bude, není jasné, s prognózami jsou zatím opatrní sami odborníci a ekonomové.

„V současné době není nikdo schopen růst cen predikovat. Museli bychom vědět, kdy skončí vlna zdražování vstupů, tedy energií, komodit, hnojiv a všeho, co je pro výrobu potřeba,“ konstatovala prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. 

Autor: Lukáš Vltavský

Vydáno: 31. března 2022

Zdroj: https://www.expres.cz/zpravy/cesko-potraviny-ukrajina-zdrazeni-maslo-pecivo-maso-uzeniny-nemecko-nakupy-inflace.A220330_140625_dx-zpravy_vlt